Evenimentul Zilei > Actualitate > Sesizarea lui Adrian Năstase prin care a reclamat declarațiile președintelui Traian Băsescu la adresa justiției a primit astăzi verdictul CSM
Sesizarea lui Adrian Năstase prin care a reclamat declarațiile președintelui Traian Băsescu la adresa justiției a primit astăzi verdictul CSM

Sesizarea lui Adrian Năstase prin care a reclamat declarațiile președintelui Traian Băsescu la adresa justiției a primit astăzi verdictul CSM

Inspecţia Judiciară (IJ) a finalizat raportul în cazul reclamat de fostul premier Adrian Năstase şi a constatat că declaraţiile şefului statului nu au fost de natură să afecteze independenţa justiţiei. Plenul CSM și-a însușit această concluzie.

UPDATE 1. Membrii Plenului CSM și-au însușit concluziile raportului Inspecției Judiciare. Ei au decis astfel că declarațiile președintelui României nu au fost de natură să afecteze independența Justiției, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.
Raportul întocmit de Inspecția Judiciară este discutat astăzi în ședința Plenului CSM, for care va decide dacă își însuşeşte sau nu concluziile formulate de inspectori.
Reamintim că în data de 20 ianuarie, la Consiliul Superior al Magistraturii a fost înregistrată petiţia fostului premier, Adrian Năstase, prin care acesta solicita sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul unei declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu la un post de televiziune în ziua în care Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare.
"Vă rog să sesizaţi Inspecţia Judiciară (în măsura în care nu există deja o auto-sesizare) cu următorul aspect: în dimineaţa de 6 ianuarie 2014, în cadrul unei emisiuni televizate, la B1TV, între orele 11 şi 12, Preşedintele României, Traian Băsescu, a afirmat: ‘Năstase a reuşit să instituie un sistem clientelar care a fost şi este extrem de greu de dislocat’. Întâmplător sau nu, la ora 16,30, Completul de cinci judecători penal al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condus de judecătorul Ionuţ Matei, a pronunţat sentinţa în dosarul nr. 1919/1/2013, adăugând o condamnare pentru fapte de corupţie, fapte pentru care am fost achitat prin penala nr. 474 din 30 martie 2012", nota fostul premier în sesizarea trimisă către CSM şi postată pe blogul personal.
Adrian Năstase a cerut CSM să constate că, în momentul în care şeful statului a făcut acea declaraţie, dosarul era nefinalizat şi astfel ar fi fost încălcată independenţa justiţiei. "Vă rog să constataţi că Preşedintele României a făcut o afirmaţie, în contextul în care dosarul era nefinalizat, afectând, în acest fel, independenţa justiţiei. Din comentariul public al preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, din ziua de 16 ianuarie 2014, în legătură cu decizia CSM, am înţeles că premierul Victor Ponta ar fi afectat independenţa justiţiei spunând, înainte de finalizarea dosarelor, că George Becali sau Relu Fenechiu sunt, în esenţă, ‘oameni buni’, ceea ce putea afecta independenţa judecătorilor. În mod similar, în condiţia în care Preşedintele României, înainte de pronunţarea sentinţei, a afirmat, în esenţă, că sunt un ‘om rău’, în mod evident această afirmaţie a afectat independenţa justiţiei", a mai afirmat Năstase.
Reamintim că în data de 6 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în dosarul Zambaccian.
Conform purtătorului de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu, "Inspecția Judiciară a concluzionat că declarațiile președintelui României nu au afectat independența Justiției". Un verdict final vom avea însă numai după ce Plenul CSM se va pronunța cu privire la acest caz.