Serviciu militar voluntar în România. Câți bani primesc românii care fac stagiul în Armată
- Georgiana Dragomir
- 7 februarie 2024, 18:03
Ministerul Apărării vrea să atragă tinerii pentru a crea o nouă categorie de personal: militarul voluntar în termen. Proiectul de lege a fost prezentat Parlamentului.
Serviciul militarul voluntar în termen prevede un stagiu de pregătire de patru luni. Se poate înscrie orice tânăr, cu vârsta între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex. Statul se obligă să ofere soldă şi un bonus la sfârşitul perioadei de pregătire trei salarii medii brute(n.r. aproximativ)20.000 de lei. Prin această măsură, Ministerul Apărării vrea să recruteze tineri în Armată.
Serviciul militar voluntar în România. Câți bani pot primi cei care se înrolează
Serviciul militar voluntar a mai fost pe agenda liderilor politici, însă, războiul din Ucraina a intensificat preocuparea autorităților cu privire la securitatea națională. România nu este singura țară care vrea să introducă stagiul militar complet, țări precum Polonia, Germania, Norvegia.
Șeful Statului Major al Apărării, generarul Vlad Gheorghiță, a precizat, care este efectivul necesar pentru o Armată cu adevărat profesionistă: 120.000 de oameni, informează observatornews.ro.
Potrivit sursei citate, încă de anul acesta, România începe să primească o parte din aceste comenzi. Statul nostru așteaptă dronele de luptă Bayraktar TB2, din Turcia, aparate de zbor care vor fi operate de militarii Bazei Aeriene 93 din Timișoara.
Serviciul militar voluntar trebuie să se transforme în lege
Pentru a deveni lege, proiectul serviciului militar voluntar trebuie să treacă de votul Parlamentului. Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, dar și de indemnizație lunară. Mai exact, toate drepturile voluntarilor sunt similare celor ale militarilor în termen cu gradul de soldat, menționează Ministerul Apărării(MApN)
Această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci vine în completare, ca o formă distinctă, se arată în proiectul de lege menționat mai sus.
Voluntarii militari nu își pierd locul de muncă pe perioada stagiului
Participanții la aceste programe militare voluntare de patru luni vor putea la final să și opteze pentru a intra într-o selecție a MApN pentru angajarea ca soldat profesionist, cu contract de muncă în Armata României, vor oficialii
Tinerii care vor să devină militari voluntari și deja sunt angajați, pot efctua serviciu militar voluntar, deoarece în programul de patru luni angajatorii sunt obligați să suspende temporar contractele de muncă.
„Populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a spus șeful Armatei, la Europa Liberă.