Evenimentul Zilei > International > Serviciile secrete britanice l-au identificat pe călăul jurnalistului american James Foley, decapitat în Irak – fiul unui fost locotenent al lui Osama bin Laden
Serviciile secrete britanice l-au identificat pe călăul jurnalistului american James Foley, decapitat în Irak – fiul unui fost locotenent al lui Osama bin Laden

Serviciile secrete britanice l-au identificat pe călăul jurnalistului american James Foley, decapitat în Irak – fiul unui fost locotenent al lui Osama bin Laden

Serviciile secrete britanice l-au identificat pe jihadistul grupării Statul Islamic (SI), care l-a decapitat pe ziaristul american James Foley, informează ediţia de astăzi a cotidianului The Times, care citează “înalte surse ale guvernului britanic”.

“Suspectul cheie” este identificat drept Abdel Majed Abdel Bary, un fost cântăreţ de rap cunoscut sub numele artistic de “L Jinny”. El a intrat în atenţia poliţiei după ce a postat recent pe contul său de Twitter o fotografie în care apare ţinând în mână un cap de om.

Până anul trecut, Bary, în vârstă de 23 de ani, locuia cu mama sa şi cu cinci fraţi la Londra. Tatăl lui Bary, un refugiat egiptean despre care se crede că era unul dintre cei mai apropiaţi locotenenţi ai defunctului lider al Al Qaida, Osama Ben Laden, a fost extrădat în 2012 din Marea Britanie către SUA, fiind acuzat de terorism pentru presupusul său rol în bombardarea ambasadelor americane în estul Africii în 1998, mai scrie The Times, preluat de site-ul Europa Press.

Potrivit cotidianului The Independent, pe când locuia la Londra şi se ocupa cu cântatul, Bary a apărut chiar în clipuri video, iar câteva dintre single-urile lui au fost difuzate la BBC Radio în 2012. În cântecele sale, Bary face adesea referire la familia sa, dar şi la consumul de droguri şi la violenţă.

Ulterior, referirile la canabis au dispărut, în locul lor apărând tirade la adresa oamenilor care aleg să-şi cheltuiască banii prin cluburi, cu băutura sau cu drogurile, în loc să-şi hrănească familiile.

Cel mai recent clip video, care a fost postat pe YouTube în luna martie a acestui an, se numeşte “The Beginning” (Începutul) şi conţine versuri de genul: “Dă-mi mândrie şi onoare aşa cum i-ai dat tatei, jur că în ziua în care l-au luat pe tata mi-a venit să ucid un poliţist sau doi”.

În prezent nu se ştie unde anume în Siria se află Bary, iar contul său de Twitter – “Terrorist”@ItsLJinny – a fost dezactivat. Un expert în sunet a comparat înregistrarea cu uciderea brutală a lui Foley cu vocea lui Bary de pe vremea când cânta rap şi a declarat pentru The Independent că există “o mare asemănare” între cele două voci.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.