SUA vor o strategie mai agresivă pentru combaterea amenințărilor din spațiul cibernetic

SUA vor o strategie mai agresivă pentru combaterea amenințărilor din spațiul cibernetic

Directorul Agenției Naționale de Securitate a Statelor Unite și al Comandamentului pentru securitate cibernetică  generalul Paul Nakasone, susține că publicată că luptătorii cibernetici ai armatei s-au îndepărtat de o „postură reactivă, defensivă” devenind tot mai implicați în confruntarea online cu adversarii străini.

Într-un text punblicat în revista Foreign Affairs, generalul Paul Nakasone scrie: „Am învățat că nu putem să ne permitem să așteptăm ca atacurile cibernetice să ne afecteze rețelele militare. Am învățat că apărarea rețelelor militare ale SUA necesită executarea unor operațiuni în afara rețelelor noastre militare. Amenințarea s-a dezvoltat, iar noi am evoluat pentru a o înfrunta”.

Drept exemplu, el a menționat o misiune din octombrie 2019, în care Comandamentul pentru securitate cibernetică  a trimis o echipă de experți de elită în Muntenegru pentru a-și uni forțele cu micul stat balcanic, vizat de hackeri care au legături cu Rusia. Misiunea „Hunt forward” nu doar că a ajutat la apărarea unui aliat, ci a fost și o oportunitate pentru ca America să-și îmbunătățească propria apărare cibernetică înainte de alegerile din 2020, a scris Nakasone.

Cyber ​​Command și NSA au lucrat înainte de alegerile pentru Congres, din 2018, pentru a proteja împotriva interferenței rusești, creând un grup operativ care împărtășea informații despre potențialele compromisuri și alte amenințări, inclusiv despre cum pot fi contracarați trolii pe rețelele de socializare.

„Datorită acestor eforturi, Statele Unite au întrerupt tenatativele de a submina alegerile din 2018. Împreună cu partenerii săi, Comandamentu pentru securitate cibernetică  face toate acestea și multe altele pentru alegerile din 2020 ”, a scris Nakasone.

 

„Cyber ​​Command, creat în 2010 pentru a proteja rețelele militare ale SUA, a fost inițial axat mai mult pe „securizarea perimetrelor rețelei”, dar oficialii au recunoscut că nu a fost suficient, a scris Nakasone. El susține că,  pentru a asigura securitatea alegerilor, armata vrea să coopereze cu mai multe mari universităţi care efectuează cercetări privind campaniile de influenţare pe reţelele sociale.

„Unii au speculat că competiția cu adversarii din spațiul cibernetic va crește riscul de escaladare - de la hacking la un război total”, spune șeful NSA. Subliniind că Comandamentul pentru securitate cibernetică  ia aceste preocupări în serios, Nakasone susține că  „o abordare mai proactivă permite Cyber ​​Command să efectueze operațiuni care impun costuri în timp ce gestionează în mod responsabil escaladarea”. „În plus, lipsa de acțiune aduce cu ea alte riscuri: spionajul chinez, intimidarea Rusiei, constrângerea iraniană și propaganda teroristă vor continua fără nicio restriște”, conchide generalul american.

Ne puteți urmări și pe Google News