Judecătorul Sergiu Caraman a fost reales, marți, în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova.
Sergiu Caraman rămâne șef al CSM
Procedura de vot pentru alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii s-a desfășurat în mod secret.
Cadidatura lui Sergiu Caraman a fost susținută de șapte membri ai CSM, iar candidata Aliona Miron a obținut doar două voturi.
Înainte de a veni la CSM, în 2023, Sergiu Caraman a fost judecător la Judecătoria Criuleni.
Un concurs amânat
Pe 1 iulie, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să amâne desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de președinte al instituției, după ce Aliona Miron, singura rămasă în cursă contra lui Sergiu Caraman, s-a considerat nedreptățită în raport cu acesta din cauza lipsei de experiență în administrarea CSM, care este criteriu de departajare între candidați.
Aliona Miron a cerut amânarea alegerii președintelui CSM cu câteva zile, pentru a se putea pregăti pentru această probă a concursului. Iar membrii CSM i-au aprobat atunci cererea Alionei Miron și au hotărât amânarea concursului până pe data de 4 iulie.
Reamintim că, în cursa pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova au intrat, inițial, 28 de judecători. Magistratul Mihail Cojocaru, de la Judecătoria Bălți, s-a retras între timp din concurs, iar Gheorghe Bălan de la Judecătoria Chișinău a fost descalificat pentru că nu și-a depus declarația de avere și interese personale până la termenul-limită, de 15 iulie.
Pe 28 iunie, concursul pentru funcția de șef al CSM a fost, de asemenea, amânat. Decizia de întârziere a alegerii șefului CSM a fost luată după ce doi dintre candidații înscriși, Ion Gruzun și Vasile Șchiopu, s-au retras din concurs.
Apel la cetățeni și jurnaliști pentru verificarea candidaților la sefia CSM
Pentru verificarea candidaților, Comisia Pre-Vetting a făcut un apel către cetățeni și jurnaliști, prin care le-a cerut să ofere informații despre integritatea financiară și etică a tuturor candidaților care vor fi evaluați.Printre candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii s-ar afla judecători care au intrat în atenția presei și, ulterior, a opiniei publice, după ce au fost acuzați că au luat decizii dubioase în dosare de rezonanță sau au prejudiciat bugetul de stat cu zeci de mii de euro, în urma cauzelor pierdute la CEDO.
Creată la începutul anului, Comisia Pre-Vetting este compusă din experți străini și locali în domniul integrității. Comisia este văzută de guvernarea PAS ca un instrument esențial pentru curățarea justiției de persoanele compromise.
Potrivit Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, președintele CSM este ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului.