Serghei Lavrov: „Moscova evaluează pozitiv inițiativa de pace a Papei Francisc”

Serghei Lavrov: „Moscova evaluează pozitiv inițiativa de pace a Papei Francisc”Ministrul ruse de Externe. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul de Externe de la Moscova își arată deschiderea pentru "misiunea de pace" a Papei Francisc pentru Ucraina.

"Recunoaștem dorința sinceră a Sfântului Scaun de a promova procesul de pace", este un prim semn pozitiv pentru funcția pe care Papa i-a încredințat-o cardinalului Matteo Zuppi, chiar dacă istoria acestor 15 luni, începând cu invazia rusă, ne învață să nu ne facem prea multe iluzii, pentru că "disponibilitatea" este întotdeauna subordonată propriilor condiții. În orice caz, cardinalul Pietro Parolin, secretarul de Stat care conduce diplomația Vaticanului, a explicat că "interlocutorii vor fi Moscova și Kievul pentru moment, apoi vom vedea", lucru care pare să confirme două lucruri, scrie Corriere delle Serra.

Primul este că cardinalul Zuppi a fost însărcinat să vorbească atât cu partea ucraineană, cât și cu cea rusă, chiar dacă misiunea este în fază de pregătire și nu există încă călătorii stabilite, la Moscova sau la Kiev: "Discutăm, este încă prea devreme de spus, cred că nu sunt probleme din partea celor două capitale în ceea ce privește datele, în momentul în care cardinalul ar fi pregătit să plece, ar fi de ajuns să se pună de acord". Al doilea, și mai important, este că Sfântul Scaun nu exclude alți interlocutori. "Pentru moment" vor fi Moscova și Kievul, spune cardinalul Parolin. Iar Papa însuși, într-un interviu acordat "Telemundo", o rețea de limbă spaniolă din SUA, pe 25 mai, a explicat: "Pacea va fi atinsă în ziua în care își vor putea vorbi, ori ei doi, ori prin alții".

Când încă nu își imagina că Papa îl va suna pe el, cardinalul Zuppi explicase pentru "Corriere della Sera" că "într-un conflict care implică mulți oameni" este nevoie de "un mare efort, o viziune amplă: crearea unei mese de negocieri, care să implice toți actorii, direcți și indirect".

Ce planuri are Papa Francisc

Nu întâmplător, în timpul călătoriei sale în Ungaria de la sfârșitul lunii aprilie, Papa Francisc a chemat în discuție în primul rând Europa, chemată să-și redescopere sufletul, spiritul originilor sale și, odată cu ea, propriul său rol autonom de a căuta o cale diplomatică către pace: "Grație istoriei sale, reprezintă memoria umanității și, de aceea, este chemată să joace rolul care îi corespunde: acela de a-i uni pe cei îndepărtați, de a primi popoare în interiorul ei și de a nu lăsa pe nimeni pentru totdeauna dușman". La Vatican, pe de altă parte, se acordă atenție și mișcărilor Chinei, cu care Sfântul Scaun a început un dialog nu întotdeauna ușor cu privire la numirea episcopilor, care a dus la primul acord "provizoriu" din 2018, chiar dacă relațiile diplomatice oficiale sunt întrerupte de revoluția lui Mao.

Oricum, va fi lung și dificil. Cardinalul Parolin este prudent: "Ne bucurăm că există această disponibilitate din partea Moscovei de a-l primi pe trimisul Papei, dar asta nu schimbă nimic în ceea ce privește substanța misiunii". Până și Zelenski, după audiența cu Papa Francisc, a spus că "Ucraina nu are nevoie de mediatori".

Și așa explică secretarul de Stat al Vaticanului: "După cum a amintit presa și din declarația lui Zelenski, Kievul nu este în prezent dispus să medieze în sensul strict al termenului. Totuși, această misiune nu are ca scop imediat medierea, ci mai degrabă de a crea acest climat și de a ajuta la trecerea către o soluție pașnică".

Zuppi insistă asupra necesității de "a ține toate canalele deschise, pentru a întrerupe masacrul, nu există altă cale". Zilele trecute, a spus că sarcina lui va fi de a transmite "apropierea" Papei și a Bisericii și de "a favoriza pe cât posibil o compoziție, birouri de pace și dialog", pentru că "cred că este esențial să găsim o cale de ieșire, să atenuăm consecințele unei situații groaznice și să ajutăm, dacă și cum va fi posibil, tot ceea ce favorizează dialogul, orice lucru pentru a nu accepta pasiv războiul". (Traducerea: Oana Avram/ Rador).