Papa Francisc îi cere unui cardinal italian să îşi asume o misiune de pace pentru Ucraina

Papa Francisc îi cere unui cardinal italian să îşi asume o misiune de pace pentru Ucraina Sursa: Arhiva EVZ

Papa Francisc i-a cerut cardinalului italian Matteo Zuppi să îşi asume o misune de pace, în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, a anunţat sâmbătă Vaticanul

Zuppi, în vârstă de 67 de ani, este preşedintele conferinţei episcopilor din Italia.

Suveranul pontif s-a referit la intenţia de a lansa o misiune de pace pentru Ucraina luna trecută, la întoarcerea dintr-o vizită în Ungaria. El nu a dat însă detalii concrete despre iniţiativă, declarând presei că "este o misiune în curs, dar nu este încă publică. Atunci când va fi publică, o voi dezvălui", conform agenţiei Reuters.

Conform unui comunicat al Vaticanului, cardinalul Zuppi va încerca "să contribuie la reducerea tensiunilor în conflictul din Ucraina, cu speranţa - la care Sfântul Părinte nu a renunţat niciodată - de a începe astfel procese de pace".

Ne puteți urmări și pe Google News

O sursă diplomatică din statul papal a declarat agenţiei Reuters că Zuppi va încerca să se întâlnească separat cu preşedinţii ucrainean şi rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin.

Vaticanul și-a schimbat Constituția

Vaticanul îşi schimbă Legea Fundamentală. Noua Constituție a fost publicată sâmbătă și va intra în vigoare la 7 iunie. Noul text este mai lung și mai articulat decât cel anterior (24 de articole în loc de 20) şi conține numeroase precizări și noutăţi.

Documentul confirmă „plenitudinea puterii de guvernare” a Papei, care, în calitate de „suveran” al CSV (Sfântul Scaun) deţine deplina putere legislativă, executivă și judecătorească” şi confirmă că „în orice cauză civilă sau penală și în orice stadiu al acesteia, Suveranul Pontif poate amâna ancheta preliminară și decizia unei anumite instanțe”. De asemenea, precizează „particularitatea singulară și autonomia sistemului juridic de la Vatican„, distinct de cel al Curiei romane, scrie Avennire.

Noua lege fundamentală a Vaticanului confirmă funcția legislativă a Comisiei Pontificale pentru Statul Vatican, compusă până acum dintr-un cardinal președinte (care este și președintele Guvernoratul) și din alți cardinali numiți de Papă. Noutatea constă în faptul că, de acum înainte, în Comisie „vor putea fi desemnaţi şi alți membri, care pot fi bărbați și femei laice.”