Serbia vinde în Israel arme de 14 milioane de euro

Serbia vinde în Israel arme de 14 milioane de euro Serbia. Sursa foto-Dreamstime.com

Serbia a exportat mai multe arme în Israel în luna martie, arată datele, după cel puțin două vânzări majore de arme către această țară de la atacul Hamas din octombrie 2023.

Serbia a trimis arme în Israel, după 7 octombrie

Principalul comerciant de arme de stat al Serbiei, Yugoimport-SDPR, a exportat în Israel arme în valoare de 14 milioane de euro în martie, potrivit datelor vamale oferite de Checkpoint, un portal care colectează informații comerciale ale statului sârb legate de entitățile comerciale.

Informația despre acordul de export de arme în valoare de 14 milioane de euro a fost dezvăluită și de presa sârbă "Nova Ekonomija" pe 9 aprilie.

Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) a dezvăluit anterior că Serbia a efectuat cel puțin două transporturi mari de arme sau muniții către Israel de la atacul Hamas din octombrie 2023, în ciuda unei aure de mister care învăluie tranzacțiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior, Yugoimport-SDPR a exportat în Israel mărfuri în valoare de 540.120 de euro în octombrie 2023 și în valoare de 510.000 de euro în februarie 2024.

Datele nu arată dacă au fost emise noi licențe de export de către statul sârb pentru exporturile către Israel în această perioadă.

Câte arme au ajuns în Israel, din Serbia

BIRN a căutat informații mai detaliate despre exporturile către Israel, dar Ministerul Comerțului a respins în martie cererea BIRN privind Freedom of Information Act despre exporturile de arme către Israel din octombrie 2023 până pe 26 februarie 2024, catalogând datele ca fiind „strict confidențiale”.

Serbia nu a efectuat exporturi majore de arme către Israel înainte de octombrie 2023.

Cel mai recent, fabrica de stat de producție de muniție Prvi Partizan, din Uzice, vestul Serbiei, a exportat în Israel mărfuri în valoare de aproximativ 780.000 de euro în martie și aprilie 2023.

Un nou tunel Hamas, sub sediul agenției ONU din Gaza. Sursă foto: platforma X

Tunel Hamas, sub sediul agenției ONU din Gaza. Sursă foto: platforma X

ONU ar vrea să lase Israelul dezarmat în fața atacurilor teroriștilor palestinieni

Pe 5 aprilie, Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a susținut un apel „pentru a înceta vânzarea, transferul și deturnarea de arme, muniții și alte echipamente militare către Israel... pentru a preveni încălcările ulterioare ale dreptului internațional umanitar și încălcările și abuzurile drepturilor omului”. Decizia ONU vine în contextul în care personalul uneia dintre agențiile sale, UNRWA, a fost acuzat, cu probe solide, că a luat parte la atacurile teroriste din 7 octombrie.

Pe 23 februarie, experții ONU au avertizat că orice transfer de arme sau muniție către Israel care ar fi folosit în Gaza este de natură să încalce dreptul internațional umanitar și trebuie să înceteze imediat.

Serbia și Israelul sunt aliați apropiați. Președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au vorbit la telefon pe 26 februarie cu privire la continuarea strângerii legăturilor.

Serbia și Israel, relații foarte bune

„O conversație bună cu premierul israelian Netanyahu despre avansarea în continuare a relațiilor bilaterale”, a postat Vucic pe Instagram. El a spus că toate problemele majore au fost abordate în timpul discuției. La rândul său, Netanyahu l-a lăudat pe liderul sârb pe care îl consideră "un adevărat prieten al Israelului”.

Luptătorii Hamas au lansat un atac surpriză împotriva Israelului pe 7 octombrie, ucigând peste o mie de oameni, apoi Israelul a lansat un atac complet asupra Fâşiei Gaza, ucigând 31.045 de civili, dintre care majoritatea erau copii și femei, potrivit Ministerului Sănătăţii Hamas.

Pe 26 ianuarie, Curtea Internațională de Justiție a fost de acord să analizeze o sesizare venită din partea Africii de Sud potrivit căruia Israelul comite genocid în Gaza. Israelul a respins până acum o încetare a focului, negând și acuzațiile de genocid.

(Articol de Sasa Dragoj, Balkan Insight; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)