Serbia nu va face parte niciodată din „isteria anti-rusă”: „Cei care ar dori să-l taie pe Dostoievski nu au citit că lumea nu merită (nici măcar) lacrima unui copil”

Serbia nu va face parte niciodată din „isteria anti-rusă”: „Cei care ar dori să-l taie pe Dostoievski nu au citit că lumea nu merită (nici măcar) lacrima unui copil” Sursa foto: Hyotographics | Dreamstime.com

Serbia este o țară independentă și capabilă să își aleagă proprii prieteni, a transmis șeful Ministerului de Interne de la Belgrad, în circumstanțele în care statele europene iau din ce în ce mai multe măsuri împotriva Rusiei și recurg la demersuri prin care se delimitează de președintele Vladimir Putin. Aleksandar Vulin a susținut că țara pe care o reprezintă nu se va alătura niciodată isteriei anti-ruse și nici nu va interzice mass-media sau literatura rusă.

În cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Rusiei în Serbia, ministrul de Interne de la Belgrad, Aleksandar Vulin, a transmis că țara sa nu va face niciodată parte din „isteria anti-rusă”, în baza căreia sunt reținute proprietățile cetățenilor ruși și ai Federației Ruse.

Poziția lui Aleksandar Vulin vine în contextul în care Europa și SUA se delimitează tot mai mult de Rusia, pregătind chiar și un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva membrilor Dumei de Stat și a apropiaților președintelui Vladimir Putin.

Ministrul de Interne al Serbiei a mulțumit Rusiei pentru colaborare

Serbia nu va uita niciodată că Federația Rusă în 2015, cu dreptul de veto în Consiliul de Securitate (ONU), a împiedicat adoptarea unei rezoluții conform căreia poporul sârb ar fi fost proclamat primul popor din istorie vinovat de genocid”, a declarat ministrul de Interne de la Belgrad, precizând că relația de colaborare dintre Poliția Serbiei și structurile autoritare rusești (Poliție, Garda Națională, Ministerul Situațiilor de Urgență) se dezvoltă cu mare succes.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aleksandar Vulin și-a exprimat, de asemenea, încrederea că relațiile dintre cele două state vor continua să se dezvolte în baza unor poziții avantajoase. Ministrul de Interne a mulțumit ambasadorului rus pentru sprijinul Rusiei în ceea ce privește păstrarea integrității statului, potrivit TASS.

„Cei care ar dori să-l taie pe Dostoievski nu au citit niciodată că lumea nu merită (nici măcar) lacrima unui copil”

De la reprimarea personalităților culturale la redenumirea alimentelor, dezgustul față de Vladimir Putin riscă să se transforme în aversiune față de străini. Aleksandar Vulin a subliniat, în mod special, că Serbia nu-l va interzice pe Feodor Dostoievski din cauza războiului din Ucraina.

Iar asta după ce, la începutul lunii martie, o universitate din Milano a renunțat la un curs despre romancierul din secolul al XIX-lea, după ce administratorii au considerat că scriitorul este „îngrijorător de rus”. Instituția a transmis într-un comunicat că a dorit „să evite orice controversă, într-un moment de mare tensiune”.

„Serbia nici nu va interzice mass-media ruse, nu va expulza copiii ruși din școli și nu va șterge scriitorii și oamenii de știință ruși din manualele școlare. O civilizație care va îndepărta scriitorii ruși, oamenii de știință, luptătorii pentru libertate, o civilizație care ar renunța la tot ceea ce poporul rus a dat lumii va fi o civilizație foarte săracă.

Cei care ar dori să-l taie pe Dostoievski nu au citit niciodată că lumea nu merită (nici măcar) lacrima unui copil, de aceea pot cere uciderea copiilor ruși”, a mai transmis șeful Ministerului de Interne din Serbia.