Serbia nu va accepta independența Kosovo. Se anunță proteste chiar înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare

Serbia nu va accepta independența Kosovo. Se anunță proteste chiar înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare Sursa: Arhiva EVZ

Autoritățile de la Pristina (capitala declarată a Kosovo) refuză să permită pe teritoriul său organizarea alegerilor din Serbia. În zonă se anunță proteste masive. Președintele Serbiei a declarat că nu va accepta independența Kosovo.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić a declarat după ședința Consiliului pentru securitate națională și discuția cu reprezentanții sârbilor din Kosovo, că autoritățile de la de la Pristina refuză să permită organizarea pe teritoriul Kosovo a alegerilor prezidențiale și parlamentare, programate în Serbia pe 3 aprilie.

Președinte a mai spus că această decizie reprezintă nu numai o încălcare a dreptului la vot, ci și o problemă de securitate și de supraviețuire politică a sârbilor din Kosovo, scrie flux.ro.

Discuții tensionate

Vučić a explicat că este important cine solicită autorităților kosovare organizarea alegerilor, cu mențiunea că OSCE ar avea observatori la toate secțiile de votare, care ar monitoriza corectitudinea procesului de votare și ar transporta buletinele de vot.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am fost de acord să solicităm colaborarea cu Kosovo prin OSCE sau printr-un ofițer de legătură, însă Pristina nu a fost de acord și a solicitat ca Guvernul Serbiei să se adreseze direct Guvernului Kosovo.

Serbia nu poate și nu va accepta independența Kosovo, așa cum insistă Pristina, indiferent de preț, deoarece nici voturile, nici puterea nu sunt mai importante decât statul” a explicat Aleksandar Vučić.

Vučić a declarat că s-a discutat pe această temă cu ambasadorii mai multor țări la Belgrad, dar și cu toți reprezentanții sârbilor kosovari. Potrivit președintelui, nu s-au convenit acțiunile viitoare, ci le-a fost solicitat să aibă răbdare, ceea ce sârbii kosovari au acceptat. Au cerut în schimb retragerea din activitatea tuturor instituțiilor din Kosovo, dar și ca polițiștiștii sârbi (435 la număr) să depună armele și să părăsească Poliția regională. 

Se anunță proteste

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo după o campanie de bombardare a NATO în 1999 pentru a opri uciderea etnicilor albanezi de către forțele sârbe în timpul unei contrainsurgenței de doi ani, dar încă revendică provincia separatistă ca parte a teritoriului său.

Toate aceste neînțelegeri au dus la o tensiune mare în zonă. Sunt așteptate proteste masive începând cu această săptămână. „Când este vorba de situația poporului sârb din Kosovo, niciodată nu a fost mai rău. De vineri vom începe proteste pașnice cu mesajul clar că în secolul 21 nu putem fi privați de un drept fundamental. Nu dorim să fim cetățeni de rangul doi“, a declarat primarul localității Štrpce, Dalibor Jeftić.