Plecare de la vârful serviciilor de informații militare

Plecare de la vârful serviciilor de informații militareIuri Covaleov / sursa foto: sentinela.ro

Plecare de la vârful serviciilor de informații militare. Contraamiralul Iuri Covaleov, locțiitor al șefului Direcției de Informații Militare, a trecut în rezervă. Decretul prezidențial cu privire la trecerea în rezervă a ofițerului superior a fost publicat în Monitorul Oficial.

Un profesionist în zona de informații militare

Iuri Covaleov a fost contraamiral de flotilă în timpul serviciului activ, iar la trecerea în rezervă a primit gradul de contraamiral cu două stele.

Contraamiralul Iuri Covaleov era locțiitor al șefului Direcției de Informații Militare din luna septembrie a anului 2022.

În perioada martie 2018- august 2020 contraamiralul a fost șeful departamentului HUMINT (informații culese de la surse umane) din Direcția de Informații Militare.

Funcții la vârful Direcției de Informații Militare

Anterior, din luna august 2020 pînă în luna septembrie a anului 2022, Iuri Covaleov a fost locțiitor al șefului Direcției de Informații Militare pentru ISR.

În luna noiembrie, anul acesta, contraamiralul Iuri Covaleov a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de ofițer, cu însemn pentru militari, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Care sunt atribuțiile DIM

Direcția de Informații Militare face parte din Direcția Generală de Informații a Apărării, care este serviciul de informații al armatei naționale a României.

Direcția de Informații Militare asigură, prin intermediul dispozitivului ataşaturii Apărării, reprezentarea diplomatică militară a structurilor Ministerului Apărării Naționale în relația cu alte state.

Direcția de Informații Militare este autoritate naţională în ceea ce priveşte capabilităţile SIGINT şi de război electronic şi autoritate operațională națională a sistemelor de culegere și exploatare a informațiilor despre câmpul de luptă (NATO BICES, Battlefield Intelligence Collection and Exploitation Systems).

Informații despre activitatea Rusiei în Marea Neagră

Una dintre atribuțiile pe care contraamiralul Iuri Covaleov le avea în perioada activă a fost monitorizarea situației din Marea Neagră. În urmă cu câțiva ani, ofițerul atrăgea atenția că „Federaţia Rusă şi acţiunile sale reprezintă principala provocare pentru România din perspectiva următoarelor acţiuni: sprijinirea facţiunilor separatiste din Donbas şi proiectarea puterii în zona de est a Mării Mediterane; dezvoltarea armelor cu rază lungă de acţiune şi menţinerea trupelor pe teritoriile Georgiei şi Republicii Moldova.”

El mai spunea atunci că Rusia a implementat strategii A2AD (Anti-Access/Area Denial) pe axa Marea Baltică – Marea Neagră, afectând libertatea de navigaţie şi de mişcare a forţelor NATO, în zona de interes a Rusiei, putând crea o potenţială criză.