Seniori, dar nu analfabeți digitali. Program-pilot de educație digitală

Seniori, dar nu analfabeți digitali. Program-pilot de educație digitală Fraudă online. Sursa foto: Arhiva EvZ

Vârstnicii își vor putea antrena competențele digitale în cadrul unui program special, care le va permite să devină utilizatori activi de internet. Programul Digital Citizen va anihila riscul de izolare digitală a seniorilor, vizibil în pandemie.

Primele grupe de alfabetizare digitală pentru seniori debutează în această lună. Programul Digital Citizen oferă acces la lumea online inclusiv persoanelor vârstnice, cele mai expuse riscului de izolare digitală.

ECDL România împreună cu Primăria Sectorului 2 lansează în luna aprilie programul pilot de educație digitală pentru seniorii din comunitate. Aceștia sunt invitați să participe la grupele Digital Citizen, ce vor avea loc la spațiul educațional ECDL EduHub din Veranda Mall București, arată un comunicat de presă al ECDL România, susținătorul proiectului.

Serviciile din spațiul virtual vor îmbunătății viața generației a treia

Timp de o lună, fiecare dintre vârstnici va învăța elementele de bază ale folosirii computerului și Internetului. Participanții incluși în program vor fi sprijiniți să devină utilizatori independenți ai acestor instrumente. Între altele, vor afla la ce le pot fi utile computerul și Internetul, cum să scrie anumite documente, cum să caute și să selecteze informațiile online corecte, cum să comunice prin email sau să socializeze prin alte mijloace de comunicare online, cum să acceseze diverse servicii online (comerciale, administrative sau medicale, de ex.), se mai precizează în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițiatorii programului speră că astfel, persoanele de vârsta a treia vor reuși să devină mai active, să comunice mai mult și mai ușor cu cei dragi. De asemenea, se speră că seniorii vor căpăta încredere în folosirea serviciilor din spațiul virtual, ce le vor îmbunătăți semnificativ viața de zi cu zi. În plus, vor putea să navigheze în lumea digitală în siguranță, fără a cădea ușor victime pericolelor cibernetice sau informațiilor și știrilor false. La primele grupe, care vor debuta pe 19 aprilie, vor participa seniori din centrele de zi din cadrul Direcției de Asistență Socială-DGASPC Sector 2.

Numărul mediu de pensionari înregistrat în România la nivelul anului 2020 este de 5,128 milioane de persoane, în scădere cu 29.000 faţă de anul precedent. Pensia medie lunară a fost de 1.500 de lei, în creştere cu 16,1%, de la an la an, arată datele Institutului Naţional de Statistică la nivelul lunii martie.