SENATUL EVZ: Când timpul nu mai are răbdare

SENATUL EVZ: Când timpul nu mai are răbdare

Faptul că toate partidele parlamentare susţin poziţia avută de România la summitul recent de la Bruxelles nu arată nicidecum maturitate politică sau dorinţă de consens.

Este de fapt o confirmare a faptului că semnarea noului tratat european a fost un "no brainer", o necesitate imperioasă şi care nu admitea altă soluţie. Cu excepţia insularilor britanici care n-au fost niciodată "continentul", cum numesc ei Europa, şi a Ungariei căzută în doaga naţionalistă (semnatară şi ea în cele din urmă), celelalte ţări nu au avut nevoie de nici un fel de deliberare: au făcut ce trebuia făcut. S-a evitat astfel, cel puţin pe moment, un dezastru inimaginabil: dizolvarea Uniunii Europene şi dispariţia Euro.

Nici Crin Antonescu, în postură de preşedinte, nici Ponta, nici Iliescu chiar (deşi aici am unele dubii) n-ar fi procedat altfel. Pentru că una e eterna ciorovăială internă şi alta sunt presiunile enorme ale politicii internaţionale, care împing de la sine statele într-o direcţie sau alta. Mai ales un stat mic şi marginal cum e România nu are practic de ales în contexte politice de acest fel. Decizia crucială am luat-o în momentul căderii dictaturii. Din acel moment, în care ne-am reîntors către valorile civilizaţiei şi ale democraţiei, mişcările ulterioare s-au făcut aproape automat, chiar sub guvernări cripto-comuniste. Nu am avut de ales în privinţa integrării în UE şi NATO, căci alternativa ar fi însemnat o reîntoarcere către răsărit. Devenind parte din structurile europene, nu doar că e firească, dar este practic inevitabilă împărtăşirea sorţii acestora, la bine şi la rău.

Toate acestea nu înseamnă acceptarea servilă a tuturor deciziilor de la Bruxelles şi renunţarea la suveranitatea proprie. Europa unită, am mai spus-o, nu este Statele Unite, nici n-o să ajungă vreodată atât de integrată. Nu e nici măcar o federaţie, ci mai curând un proces în curs, un compromis în evoluţie între o puzderie de state suverane şi o deocamdată incertă confederaţie politico-economică. De fapt, Uniunea Europeană e mai degrabă o construcţie idealistă şi culturală. În procesul treptat de integrare, moneda comună euro, încă neadoptată de toate statele uniunii, este şi o valoare concretă, dar şi un simbol. De fapt, dificultăţile marii formaţiuni politice de pe continentul nostru se leagă şi de faptul că euro a funcţionat mai mult ca un simbol al unităţii politice, culturale, "filosofice" aş spune, a unei Europe idealiste decât ca o reală pârghie financiară. Ceea ce decurge din faptul că el a fost adoptat înainte de realizarea unei reale unităţi economice a UE.

Europa este azi în situaţia vechii aristocraţii scăpătate, care-şi mai permitea încă o viaţă de lux şi rafinament bazată pe datorii şi amanetări. Trezirea neplăcută se petrece acum, sub ochii noştri, şi cere decizii rapide. Situaţia s-a dovedit atât de gravă, încât toate statele membre de pe continent au răspuns afirmativ tandemului Germania- Franţa. Faptul că ele nu s-au împărţit în două tabere (abia atunci România ar fi fost pusă, ca de-atâtea ori, în situaţia dramatică de a alege) arată că Europa pur şi simplu nu a avut o alternativă, că toţi membrii ei se găsesc în aceeaşi oală. E un truism, dar un adevăr ce trebuie repetat: dacă Europa e modelată azi de o tiranie, ea nu e tirania tandemului Germania-Franţa, nici a birocraţiei de la Bruxelles, ci neiertătoarea tiranie a pieţii. Fără eficienţă economică, UE se va sparge ca un multicolor dar fragil balon de săpun. România nu este nici în situaţia de a pune condiţii, nici nu-şi permite să rămână în afara marii structuri în care, de altfel, a fost primită norocos şi neaşteptat, înainte de a îndeplini cerinţele minime. Nu mai e vorba aici de omorârea porcului prin injectare, de interzicerea soiurilor hibride de viţă-de-vie sau de împachetarea brânzei în folie de plastic. Opoziţia a simţit acest lucru şi ştie, ca şi Puterea, că nu mai e de glumă.

E vorba de supravieţuire pur şi simplu într-o lume în care timpul nu mai are răbdare.

Ne puteți urmări și pe Google News