Evenimentul Zilei > Politica > Senatorul PSD Daniel Zamfir, critici la adresa ministrului Virgil Popescu, după ce a menționat că o reglementare ar distorsiona piața energiei
Senatorul PSD Daniel Zamfir, critici la adresa ministrului Virgil Popescu, după ce a menționat că o reglementare ar distorsiona piața energiei

Senatorul PSD Daniel Zamfir, critici la adresa ministrului Virgil Popescu, după ce a menționat că o reglementare ar distorsiona piața energiei

Senatorul din partea PSD, Daniel-Cătălin Zamfir, critică argumentul adus de ministrul energiei, Virgil Popescu, care a spus că o reglementare ar distorsiona piața energiei. În același timp, acesta spune că PSD susține o reglementare pe termen scurt pe piața energiei, care va fi benefică pentru economie.

Senatorul PSD a menționat într-o postare de pe rețelele de socializare că argumentul adus de Virgil Popescu, potrivit căruia reglementarea ar distorsiona piața energiei, este nu doar unul ridicol, ci devine chiar o insulă pentru toți românii de bună credință.

Nu mai putem vorbi de o piață liberă a energiei

Potrivit menționărilor lui Daniel Zamfir, PSD insistă pe reglementarea pe termen limitat, a pieței energiei, pentru că „acum nu mai putem vorbi deloc de o piață liberă normală, ci de o piață puternic distorsionată, disfuncțională, profund speculativă”.

El a invocat că actuala schemă de compensare a prețurilor la energie și gaze naturale nu mai face față, deoarece prețul MW-ului/h a ajuns la niveluri astronomice. Acest lucru a făcut ca valoarea compensărilor să ajungă la cote de nesuportat pentru bugetul public.

Senatorul PSD a dat și câteva exemple din economia reală, pentru a arăta că prețurile la energie sunt prea greu de suportat.

„Din economia reală vin semnale grave AZOMURES a închis, ALUMN Tulcea – singura rafinărie de aluminiu din țară a închis, ALRO SLATINA a închis parțial, CHIMCOMPLEX BORZEȘTI a anunțat că închide. Adică mii salariați concediați, mii de locuri de muncă pierdute și influențe negative grave în toată economia”, se arată în postarea senatorului.

Potrivit datelor furnizate de acesta, prețul pe MW/h va crește până în luna decembrie a anului viitor cu 48%. Astfel, dacă în luna decembrie 2022 prețul pe MW/h va fi de 569 de lei, în luna decembrie 2023 acesta va ajunge 843 lei/ MWh.

PSD susține o reglementare a pieței energiei pe termen scurt

Daniel Zamfir a mai precizat că deși soluția supraimpozitării traderilor poate că va aduce bani în plus la bugetul de stat, acesta nu poate însă rezolva problema.

„Suveica compensărilor va alimenta în continuare speculațiile, prețul ca continua să crească, statul va fi nevoit să scoată și mai mulți bani pentru compensări. Structural, PSD susține că DOAR reglementarea pe termen scurt este soluția corectă și eficientă”, a precizat senatorul în postarea de pe rețelele de socializare.