Evenimentul Zilei > Politica > Definirea familiei în Constituţie a primit raport favorabil în Senat
Definirea familiei în Constituţie a primit raport favorabil în Senat

Definirea familiei în Constituţie a primit raport favorabil în Senat

Senatorii au dat, marți, un raport favorabil pe propunerea legislativă de revizuire a Constituției. Comisia juridică împreună cu Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului din cadrul Senatului au adoptat raportul cu 12 voturi pentru şi 5 abţineri.

În expunerea de motive a proiectului de lege, prezentul act normativ își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soți” din cuprinsul art. 48 ( 1) din Constituția Românei ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de „familie”, a raportului de „familie” și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie.

În acest sens, articolul 48 din Constituţie se dorește a fi modificat după cum urmează:

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Camera Deputaţilor a adoptat pe 9 mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.

Iniţiativa trebuie adoptată şi de Senat, în calitate de camera decizională, ulterior fiind necesară organizarea unui referendum.