Semne de revoltă în Zimbabwe: "Pentru a înlătura regimul Mugabe, e nevoie de o masă critică"
- Dan Arsenie
- 26 februarie 2011, 20:18
Un profesor din statul african Zimbabwe a fost arestat şi riscă închisoarea pe viaţă pentru că a prezentat unei audienţe mai multe materiale video despre revoltele din nordul Africii. "Pentru o răsturna regimul, e nevoie de o masă critică, asta e marea problemă aici", spune soţia celui arestat.
Munyaradzi Gwisai, un lector al Universităţii de Drept din Harare (capitala ţării), a fost arestat şi acuzat de trădare pentru că a prezentat unui grup de 44 de persoane imagini din timpul revoltelor din nordul Africii, scrie wired.com.
Un grup de agenţi de securitate a intrat sâmbăta trecută în sala în care erau proiectate imaginile, câteva reportaje video înregistrate de pe BBC World News şi televiziunea arabă Al Jazeera. Agenţii au confiscat laptop-urile, DVD-urile cu filme şi un videoproiector. 45 de persoane au fost arestate, printre care şi profesorul Gwisai. Acuzaţia adusă tuturor a fost trădare, pentru care, în Zimbabwe, pedeapsa este închisoare pe viaţă sau chiar execuţia.
Potrivit unor informaţii, publicate abia astăzi, Gwisai şi alţi cinci apropiaţi au fost torturaţi în zilele care au urmat arestării. La audierile de joi, reporterii au observat răni şi vânătăi pe corpurile celor şase. Lecţii pentru Zimbabwe din Egipt şi Tunisia Potrivit soţiei lui Gwisai, Shantha Bloemen, profesorul s-a întâlnit cu studenţii săi şi un grup de activişti într-o sală din capitala Harare. Scopul a fost de a urmări ştiri despre revoltele din Egipt şi Tunisia. În urma acestei vizionări, se dorea organizarea unei discuţii academice despre democraţie. Tema: "Revoltele din Egipt şi Tunisia. Ce lecţii poate învăţa Zimbabwe şi Africa".
"Ei aveau întâlniri regulate în care prezintă filme şi documentare despre diverse aspecte sociale", a spus Bloemen, o angajată a ONU din Johannesburg, Africa de Sud. "Având în vedere că evenimentele acelor zile erau cele din Egipt şi Tunisia, ei au vrut să aibă o întâlnire şi o discuţie despre aceste evenimente", a continuat ea, citată de wired.com. "Este o reprezentare clară a fricii acestui regim"
La proces, Gwisai a spus că el şi cinci alţi deţinuţi au fost torturaţi de nouă agenţi de securitate. Potrivit profesorului, toţi şase au fost imobilizaţi şi bătuţi crunt. Gwisai a spus că episodul acesta este o "tragedie pentru Zimbabwe" şi a spus că nu are cuvinte pentru a descrie sadismul agenţilor care l-au torturat. El a spus că scopul întâlnirii era urmărirea acelor filme şi o discuţie pe această temă, nu înlăturarea preşedintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe.
Contactat telefonic de presa americană, un apropiat al unuia dintre deţinuţi l-a acuzat pe Mugabe de această operaţiune. "Este o reprezentare clară a fricii acestui regim", a spus cel intervievat, sub protecţia anonimatului. Dictatorul care a prăbuşit o ţară, dar s-a îmbogăţit
Robert Mugabe este cunoscut drept unul dintre cei mai vicioşi şi duri dictatori din lume. Conduce statul de 23 de ani. Deşi la începutul mandatului a fost întâmpinat cu căldură de puteri vestice ca SUA şi Marea Britanie, acestea şi-au retras sprijinul treptat, în ultimii 20 de ani. Astfel, mai multe titluri oferite de regina Marii Britanii sau de universităţi americane au fost retrase de-a lungul anilor. Mugabe a dus Zimbabwe într-o sărăcie lucie, iar inflaţia s-a ridicat la proporţii uimitoare. Un raport al ONU a concluzionat cu peste un milion de locuitori şi-au pierdut locuinţele din cauza măsurilor luate de Mugabe. În schimb, dictatorul şi-a construit o avere fabuloasă. În Zimbabwe, doar 10% din populaţie are acces la internet. Televiziunea prin cablu sau satelit este un lux, deoarece un abonament costă 70 de dolari pe lună. Pentru a face o comparaţie, salariul unui profesor din statul african este de 150 de dolari. Zvonul unei revoluţii: "Opoziţia e prea divizată"
În acest condiţii, cu Mugabe un dictator tot mai detestat şi cei 45 arestaţi, s-a născut şi zvonul că ar urma o revoluţie în Zimbabwe, după modelul nord-african din Tunisia, Egipt sau Libia. "Opoziţia din Zimbabwe este prea divizată şi fricoasă", a comentat Bloemen. "Cei de acolo sunt inspiraţi de ceea ce se întâmplă în nordul Africii, dar trebuie să atingi un anumit nivel, să strângi o masă critică. Iar, de aici, poţi convinge lumea şi să reuşeşti. Aceasta a fost marea problemă în Zimbabwe, atingerea masei critice", consideră reprezentanta ONU. CITIŢI ŞI: Muammar Gaddafi: "Urmaţi-mă sau voi arde Libia!" | VIDEO Dezbatere evz.ro cu Carmen Gavrilă, analist RRA, despre revoluţiile în lumea arabă: "Ca model de viitor, am auzit menţionat Turcia de astăzi"