Evenimentul ZileiSocialSemnal din Basarabia: „O istorie a românilor de la Est de Prut”

Semnal din Basarabia: „O istorie a românilor de la Est de Prut”

Semnal din Basarabia: „O istorie a românilor de la Est de Prut”
Semnal din Basarabia: „O istorie a românilor de la Est de Prut”. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) organizează la București lansarea cărții unui autor din Basarabia, deputat în parlamentul Republicii Moldova, Octavian Țâcu.

Volumul „O istorie a românilor de la Est de Prut”, autor Octavian Țâcu, va fi prezentat publicului interesat mâine, 28.01.2021, ora 11.00, la sediu UZPR din b-dul General Gheorghe Magheru nr.28-30, etaj 1, sec. 1. Zona Piața Romană.

Întâlnirea culturală și istorică este una dintre acțiunile inițiate de președintele UZPR, Dinu Doru Glăvan.

Cartea scrisă de Octavian Țâcu tratează istoria românilor de la Est de Prut ca parte a culturii și civilizației românești, chiar dacă aceștia, după anexarea la Imperiul Rus în 1812 cunosc o evoluție diferențiată.

Cercetarea se referă la diverse ramificări ale prezenței românești în spațiul euro-asiatic, de la Caucaz, Crimeea și Țările Baltice, la Asia Centrală, Siberia și Extremul Orient.

În același timp, autorul își propune ca prin acest demers să demoleze mitologia sovietică a separării dintre moldoveni și români, încercând o reconciliere a românilor de la Est de Prut în problema identitară și o acceptare a faptului că fac și ei parte din spațiul românesc, se spune în nota de prezentare a UZPR despre volumul „O istorie a românilor de la Est de Prut”.

La lansarea volumului vor susține alocuțiuni istoricii Bogdan Bucur, Constantin Corneanu, Ion Constantin, precum și diplomații Neagu Udroiu și Jean Popa.


Accesează: