Șeful ISCIR a recunoscut acuzațiile aduse de procurorii DNA. Cerea mită de la subalterni pentru a-i menține în funcție. A fost prins în flagrant

Șeful ISCIR a recunoscut acuzațiile aduse de procurorii DNA. Cerea mită de la subalterni pentru a-i menține în funcție. A fost prins în flagrant

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că inspectorul de stat Viorel Părpăneață, șeful ISCIR, a recunoscut acuzațiile în dosarul penal în care era cercetat pentru luare de mită. Potrivit procurorilor DNA, șeful ISCIR le cerea subalternilor câte 1.000 de euro pentru a-i menține în funcții.

Viorel Părpăneață a încheiat cu procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției un acord de recunoaștere a vinovăției.

În prezent, Viorel Părpăneață este inspector de stat șef, în cadrul Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Potrivit DNA, în acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că Viorel Părpăneață le-a cerut directorilor șef de regiuni, câte 1.000 de euro pentru a-i păstra în funcție.

„Pe data de 20 mai 2022, în cadrul unei ședințe de management organizată la un hotel din Sinaia, județul Prahova, inculpatul Părpăneață Viorel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la fiecare dintre șefii inspecțiilor teritoriale din cadrul I.S.C.I.R. câte 1.000 de euro lunar pentru menținerea lor în funcție. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar fi lăsat să se înțeleagă că, dacă inspectorii șefi nu sunt de acord cu această solicitare, vor fi demiși (revocați) și vor fi numite alte persoane pe funcțiile lor”, susțin anchetatorii.

Acuzațiile DNA. Le cerea mită câte 1.000 de euro

La data de 08 iunie 2022, Viorel Părpăneață ar fi primit de la unul dintre inspectorii respectivi suma de 5.000 de lei, fiind prins în flagrant.

În prezența avocatului, Viorel Părpăneață a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia.

În acordul de încheiat cu procurorii anticorupție, șeful ISCIR a fost condamnat la doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Viorel Părpăneață trebuie demis de la șefia ISCIR, funcție pe care nu o mai poate ocupa.

Acordul de recunoaștere a vinovăției va fi trimis la Tribunalul București, pentru confirmare. În caz că decizia nu va fi una favorabilă, ancheta va fi reluată de procurorii DNA, Părpăneață urmând a fi trimis în judecată pentru luare de mită.

Ne puteți urmări și pe Google News