Șeful CIA, la 15 ani după ATENTATELE din 11 septembrie, despre competiția între ISIS și AL QAIDA și ce s-a schimbat în lupta antiteroristă

Șeful CIA, la 15 ani după ATENTATELE din 11 septembrie, despre competiția între ISIS și AL QAIDA și ce s-a schimbat în lupta antiteroristă

John O. Brennan a fost numit director al CIA în 8 martie 2013. Anterior a fost asistent al președintelui SUA, pentru securitate internă și contraterorism. În acea perioadă, l-a consiliat pe Barack Obama în ceea ce privește strategia împotriva terorismului și a ajutat la coordonarea strategiei Guvernului pe probleme de securitate internă.

Brennan și-a început munca în Executivul american la CIA, unde a lucrat între 1980-2005.  A ocupat funcții diverse, fiind director pentru spațiul Orientul Mijlociu și apoi director executiv adjunct al agenției.

A condus eforturile de înființare a Centrului Național pentru Contraterorism, al cărui director interimar a fost în 2004.

Într-un interviu acordat zilele trecute, în avanpremiera comemorării a 15 ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, unei reviste a Centrului de Combaterea Terorismului de la Academia Militară West Point, CTC Sentinel, John Brennan a vorbit despre Al Qaida, ISIS, facțiunile teroriste, Occident, rețele, organizații, războiul din Siria și Irak și modul în care Vestul poate face față acestor provocări.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ați declarat că securitatea noastră s-a îmbunătățit de atunci până acum. Dacă însă privim de pe partea opusă, referindu-ne la puterea adversarilor noștri, de atunci, Al Qaida, cum ați evalua capăcitățile lor în prezent?”, a fost una dintre întrebările primite.

Brennan: „Azi, Al Qaida este mult diferită față de cum era în 11 septembrie. Atunci era cu adevărat amplasată în regiunea Afganistan-Pakistan, în special fganistan. Și cred că de atunci am reușit să dezmembrăm o parte importantă a „inimii” organizației, care se afla în Afganistan și am reușit să o alungăm, iar acum este împrăștiată în zonă. Dar avem alte elemente ale Al Qaida care au răsărit - așa cum știți, Al Qaida din Peninsula Arabă, avem Jabhat al-Nusra în Siria, Al-Qaida în Siria. Apoi avem Al Qaida în Magrebul islamic.  Foarte multe dintre aceste elemente ale Al Qaida, care s-au răspândit au adoptat agenda locală, așa că vedem că sunt mii de indivizi ce aparțin Al Qaida în Peninsula Arabă, dar ei luptă în special pentru insurgență acolo, având încă un element letal. La fel ca Jabhat al-Nusra - în mare parte se concentrează în a-l alunga pe Al-Assad de la putere, dar suntem îngrijorați că folosesc Siria ca un paradis sigur pentru a ataca în exterior”.

Întrebat despre metamorfoza Al Qaida din Irak în Daesh sau ISIL (SI), și despre amenințarea pe care încă o reprezintă această organizație teroristă, Brennan spune că aceștia consideră că Vestul este cel mai important dușman și principala țintă sunt, în continuare, Statele Unite.

Vorbind despre natura conflictului și a relțaiei dintre Statul Islamic și Al Qaida, și despre existența unei dezbateri continue în comunitatea analitică, despre cine este mai puternic, cine este mai slab, cine câștigă influență în comunitatea jihadistă, șeful CIA spune că în termeni strict de numere și prezență globală, influență și impact, ISIS a depășit Al qaida, datorită rezonanței pe care o are în comunitatea extremiștilor și teroriștilor, datorită activităților lor și a ritmului operațiilor desfășurate. Din toate aceste cauze, Statul Islamic are avantaje. Există, însă, o anumită competiție între cele două organizații. „N-aș fi surprins ca Al Qaida să caute modalități prin care să recâștige anumită importantă, nu doar în războiaele locale din Siria, Irak, ci să aibă acțiuni și în afară. Dar cred totuși că balanța inclină în favoarea ISIS, la acest moment”, a explicat Brennan.

În ceea ce privește atentatele care au loc în Europa și în alte părți ale lumii, șeful CIA remarcă abilitatea ISIS de a desfășura acțiuni de un anumit tip, într-un orizont de timp mai restrâns decât o făcea Al Qaida în mod tradițional. Dacă privim la 11 septembrie și alte atacuri majore, toate acestea au fost deliberate, metodice, extrem de bine palnificate. „Cred că ISIS încearcă să se mute de pe ideea de a lovi în termen de luni sau săptămâni, încercând să profite de unele oportunități prezente,. Și deși sunt îngrijorat de faptul că ar putea încerca atacuri care să aibă consecințe strategice, totuși ei văd că atacuri precum cele din Paris și Nisa, în care mor mulți oameni, au efectul scontat, doar prin acțiunea unei singure persoane, și poate fi psihologic chiar mai devastator decât alte atentate. Așa că eu cred că portofoliul de investiții este cel care analizează profturile pe termen scurt comparativ cu cele pe termen lung. Dar cred că ei sunt capabili și de una, și de alta”, a explicat șeful CIA.

Întrebat despre viitoarele amenințări ce ar veni din partea luptătorilor străini care vin din Siria și Irak, Brennan a remarcat că cei care nu sunt uciși în luptele de acolo vor fi o prezneță periculoasă pentru guvernele din anii următori. Numărul lor este „astronomic” - de mii și mii de indivizi - care au ajuns acolo. Vor reuși oare ei să-și lase trecut violent în urmă? Depinde foarte mult de unde vor merge și dacă vor simți că pot să se reintegreze în societate din nou. Ar putea fi doar o „călători psihopată” pentru ei, care s-a încheiat?

Directorul serviciilor americane de informații susține că având în vedere câte eforturi s-au făcut după 11 septembrie pentru securitate și apărare, SUA au un mediu mult mai puțin ospitalier pentru teroriștii care pun la cale atacuri. Este mult mai dificil pentur ei să pună în practică atentate. Totuși, asta nu înseamnă că nu există încă modalități de a ataca, dar Al Qaida este acum o organizație total diferită față de acum 15 ani. În unele aspecte, este mai puțin periculoasă, pentru că nu mai are aceeași capacitate puternică de organizare și luptă, dar din alte puncte de vedere își menține letalitatea, pentur că dacă chiar vrea, poate să desfășoare atacuri cu consecințe devastatoare, avertizează Brennan.