Şefii Apărării din SUA, Coreea de Sud şi Japonia, întâlnire după 15 ani
- Bianca Ion
- 28 iulie 2024, 12:16
Statele Unite. SUA, Japonia și Coreea de Sud își intensifică cooperarea pentru securitate, într-o întâlnire între șefii apărării ale acestor state. Aceasta este prima astfel de întâlnire în ultimii 15 ani, pe fondul intensificării tensiunilor în regiune.
Şefii Apărării din SUA, Coreea de Sud şi Japonia, întâlnire după 15 ani
Întâlnirea trilaterală dintre Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia a avut loc la aproape un an după summitul de referință de la Camp David, găzduit de președintele SUA Joe Biden. Aceasta face parte din eforturile Washingtonului de a întări legăturile cu aliații săi cheie din Asia în fața provocărilor venite din partea Coreei de Nord și a agresiunii Chinei în regiune. Într-o declarație comună, secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, ministrul japonez al Apărării, Minoru Kihara, și omologul sud-coreean, Shin Won-sik, au reiterat angajamentul lor de a consolida cooperarea trilaterală pentru a combate amenințările nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord.
De asemenea, oficialii și-au exprimat "îngrijorarea profundă" față de cooperarea militară și economică tot mai strânsă dintre Moscova și Phenian. Mai multe guverne au acuzat Coreea de Nord că furnizează Rusiei armament pentru războiul din Ucraina, iar recent, cele două țări au semnat un nou pact de apărare, relatează CNN.
SUA, Japonia și Coreea de Sud își intensifică cooperarea pentru securitate
În urma summitului din 2023, premierul japonez Fumio Kishida a anunțat organizarea anuală a acestor întâlniri, cu participarea miniștrilor Afacerilor Externe, Apărării, Finanțelor, Industriei și Comerțului, precum și consilierilor de securitate națională. De asemenea, liderii au planificat noi exerciții militare și au stabilit o linie directă pentru comunicarea de criză. Aceste măsuri vizează întărirea cooperării între Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia în contextul provocărilor regionale.
Cooperarea sporită a atras atenția Beijingului. Răspunzând la întrebări despre summitul trilateral de la Camp David, China a subliniat că regiunea Asia-Pacific nu ar trebui să devină un teren de competiție geopolitică. Deși declarația comună de duminică nu menționează explicit China, șefii Apărării au reiterat opoziția față de orice încercări unilaterale de a schimba status quo-ul în apele Indo-Pacificului și au evidențiat activitățile militare recente în regiune, inclusiv în Marea Chinei de Sud.
În plus, liderii militari au formalizat un acord trilateral care reafirmă noua eră de cooperare trilaterală. Aceasta include consultări politice la nivel înalt, schimb de informații, exerciții militare comune și cooperare în domeniul schimburilor pentru apărare.
Aşteptata reconstituire a forţelor
Un oficial din Apărare a declarat că secretarul Lloyd Austin va anunța intenția SUA de a reconstitui Forțele SUA din Japonia (USF-J) ca un comandament al forțelor reunite. Acest nou comandament va fi echivalent cu Comandamentul Reunit pentru Operațiuni al Japoniei (J-JOC). Detaliile implementării, care vor permite USF-J să aibă un rol de lider „atât în timp de pace, cât și în potențiale crize”, vor fi stabilite de grupuri de lucru conduse de Comandamentul SUA pentru Indo-Pacific.
Oficialul a explicat că obiectivul este ca USF-J să devină un comandament independent, de trei stele, separat de Forța a Cincea Aeriană. Nu există intenția de a integra forțele japoneze în comanda SUA, ci mai degrabă de a întări cooperarea dintre cele două forțe militare. Oficialul a subliniat că această reconfigurare este una dintre cele mai semnificative îmbunătățiri ale legăturilor militare dintre SUA și Japonia în ultimii 70 de ani.
Când tranziția va fi completă, USF-J va avea un rol direct de lider în planificarea și conducerea forțelor SUA atât în timp de pace, cât și în situații de criză. Aceasta va permite o colaborare mai strânsă și mai eficientă cu forțele japoneze, consolidând astfel alianța dintre cele două țări. Oficialul a descris această schimbare drept una transformatoare, marcând o nouă eră în relațiile militare dintre SUA și Japonia.