Târgul de turism Vacanța de la Constanța crește în volum de la an la an. De altfel potrivit vicepreședintelui ANAT, Ciprian Popescu, începând din 2017 se va da o mai mare putere și libertate târgurilor de turism regionale. Ediția din această toamnă a Târgului de Turism al României, de la Romexo,  a fost ultima. “Va rămâne doar cel din primăvară iar cel din toamnă va deveni un târg regional itinereant”, a explicat Ciprian Popescu. Pre;edintele executive al Camerei de Comerț Constanța, Dănuț Jugănaru, a subliniat, la rândul lui, că la Târgul de Turism al României, “ s-au vândut 85% destinații pentru vara viitoare, mai puțin pentru Crăciun și Anul nou pentru că nu mai sunt locuri”.

Situația a fost confirmată și de președintele Autorității Naționale pentru Turism, Anca Nedea. Ea a povestit că pentru vacanța de Crăciun nu a reușit să facă rezervare în pensiunile din România. “Nu am găsit loc pentru Crăciun. Este un barometru foarte important, faptul că lucrez la centru, am căutat de două săptămâni, în Maramureș, cunoscând pe toată lumea. Lumea a cumpărat, însă, din luna martie. Avem aceleași probleme și în Bucovina. Căutăm pensiuni rurale. Au de mult rezervată capacitatea și mulți sunt străni. Și nu sunt ieftine pentru că se caută și nu se mai găsesc. Cine iși dorește nu trebuie să procedeze ca mine, trebuie să își facă rezervare din timp”, a precizat Anca Nedea la Târgul de turism “Vacanța”, de la Constanța.

Singurul participant la Târg care a oferit vacanțe de sărbători a fost Mihai Dumitrașu, reprezentantul stațiunii Straja. Din județul Hunedoara, participant consecvent la eveniment. “Turiștii pot petrece și Crăciunul și Revelionul la Straja și avem oferte de o săptămână la munte. La un preț cu multe reduceri la transportul pe cablu, la școala de schi , echipament pentru schi, toate, la 550 de lei pentru 5 nopți de cazare.  Domeniul schiabil Straja este de peste 26 de kilometri de pârtii, toate gradele de dificultate, instalații de nocturnă”. Iar pentru sezonul estival 2017, tarifele, pe litoral, vor crește ușor. “Scumpirile vor fi  undeva între 2 și 10%, nu numai pentru litoral ci și pentru toate destinațiile din România, datorită inflației, a cererii mari, dar și a investițiilor în turism”, a explicat  președintele ANAT regiunea Sud Est, Cristian Bărhălescu.