Șefa Instanței Supreme le cere altora ceea ce chiar ea nu face. A întârziat cinci luni o motivare, dar și-a denunțat colegii la CEDO

Șefa Instanței Supreme le cere altora ceea ce chiar ea nu face. A întârziat cinci luni o motivare, dar și-a denunțat colegii la CEDO Corina Corbu presedintele ICCJ Sursa foto: EVZ

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție Corina Corbu și-a denunțat colegii la CEDO pentru că nu i-au motivat în termen achitarea. Numai că ea însăși procedeazză exact la fel, adică nu își motivează în termen hotărârile pe care le pronunță.

La CEDO, în 2018, a fost înregistrată cauza Corina Corbu contra României, în care șefa ICCJ reclamă încălcarea art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil prin nerespectarea termenului pentru redactarea celor două hotărâri de achitare care au fost pronunțate de ICCJ în dosarul încropit de DNA. Astfel, Corbu a acuzat că sentința de la fond a fost pronunțată în 26 noiembrie 2016, iar motivarea de 76 de pagini a fost redactată abia în iunie 2017, în timp ce decizia definitivă a fost pronunțată în 3 mai 2018, iar motivarea de 103 pagini a fost redactată abia în ianuarie 2019.

Șefa ICCJ are pretenții doar la alții

La rândul său, Corina Corbu a întârziat cinci luni o motivare, numai că magistratul asistent a fost găsit țap ispășitor.

Inspecția Judiciară într-o rezoluție a dispus clasarea sesizării formulate de judecătoarea Daniela Stoica de la Judecătoria Galați. Este vorba despre o sesizare în care judecătoarea Stoica a reclamat faptul că un Complet de 5 judecători al ICCJ condus de Corina Corbu nu și-a motivat în termenul legal decizia prin care a soluționat recursul declarat față de o hotărâre a Secției pentru judecători a CSM în materie disciplinară, scrie luju.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar întârzierea în redactarea hotărârii nu a fost deloc una mică, ci de cinci luni. Datele oferite de Inspecția Judiciară arată că decizia a fost pronunțată de completul Corinei Corbu în 2 noiembrie 2020, însă motivarea a fost introdusă în sistemul Ecris abia în 7 mai 2021.

Cu toate acestea, Corina Corbu și colegii săi nu au fost considerați responsabili pentru depășirea termenului legal de redactare a hotărârii. Vină a fost aruncată pe un magistratul asistent care s-a ocupat de redactarea hotărârii, dar despre care s-a descoperit că era sufocat cu redactarea altor sentințe și decizii, fiindu-i repartizate 41 de hotărâri. Or, încărcătură mare a fost considerată un motiv justificat pentru întârzierea redactării, drept pentru care magistratul asistent nu a fost sancționat.