Șefa FMI, avertizări pentru 2023. La ce trebuie să ne așteptăm anul acesta din punct de vedere economic
- Iulia Moraru
- 2 ianuarie 2023, 12:33
Dacă anul 2022 cetățenii au confruntat mai perioadele grele, în anul 2023 mai mulți experți atrag atenția oamenilor că trebuie să fie atenți și precauți. Avertismente sumbre vin din toate părțile.
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a transmis că în anul acesta economia globală va avea mult de suferit, deși avem impresia că tot ce a fost mai rău s-a întâmplat în anul 2022.
Principalele motoare ale creşterii globale, Statele Unite, Europa şi China se află acum în fața unei încetiniri a activităților, cu efecte negative asupra economiei.
Urmează un an mai dificil din punct de vedere economic
Noul an va fi „mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă. De ce? Pentru că cele trei economii majore - SUA, UE şi China - încetinesc toate simultan”, a declarat Georgieva.
În acest sens, FMI a redus perspectivele de creștere economică pentru anul 2023, atât pe baza războiului din Ucraina, a presiunilor inflaționiste, cât și pe baza ratelor ridicate ale dobânzilor create de băncile centrale precum Rezerva Federală a SUA, menite să reducă presiunile preţurilor.
Situația critică a Chinei va avea un impact major asupra economiei
Între timp, deși promova o politică zero Covid-19, China și-a schimbat deciziile și a luat hotărârea de a redeschide economia, în timp ce consumatorii devin limitați ca urmare a instalării acute a temerilor.
În această direcție, președintele Xi Jinping, a cerut mai mult efort şi unitate pe măsură ce China intră într-o „nouă fază”. „Pentru prima dată în 40 de ani, creşterea economică a Chinei va fi probabil în 2022 la nivelul sau sub creşterea globală”, a spus șefa FMI.
Economia Chinei poate fi și mai dur lovită în acest an de creșterea accelerată a cazurilor de coronavirus, iar această situație pot duce în cele din urmă atât la afectarea economiei regionale, cât și a celei globale, a mai spus Georgieva., potrivit news.ro.
De cealaltă parte, Statele Unite sunt cele mai rezistente, drept pentru care ar putea evita recesiunea. „Vedem că piața muncii rămâne destul de puternică”, a adăugat aceasta. Astfel, prima săptămână a noului an aduce informații noi privind piața forței de muncă. Au fost create încă 200.000 de locuri de muncă în decembrie, iar rata șomajului a rămas la 3,7%, aproape de cel mai scăzut nivel din anii 1960.