Rivalitatea dintre SUA și China se mută în spațiu. Cursă contracronometru pentru „cucerirea“ Lunii

Rivalitatea dintre SUA și China se mută în spațiu. Cursă contracronometru pentru „cucerirea“ Lunii

Mai mulți oficiali din Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea că Beijingul este aproape să trimită în spațiu un echipaj uman care să exploreze cele mai îndepărtate suprafațe ale Lunii. China a făcut progrese uimitoare în ultimii ani, iar NASA vrea să devanseze termenul pentru următoarea misiune pe Lună.

Statele Unite și China, considerate cele mai mari puteri ale lumii, sunt într-o cursă contracronometru în ceea ce privește exploatarea resurselor naturale ale Lunii. „Este adevărat. Suntem într-o cursă spațială“, a declarat Vill Nelson, administrator la NASA, într-un interviu pentru Politico.

Luptă strânsă

Declarațiile sale vin după ce misiunea Artemis I a fost una de succes. O capsulă spațială Orion, fără echipaj, a zburat în jurul Lunii. Această misiune a fost una de explorare și a fost primul pas spre obiectivul major al NASA: trimiterea unui echipaj uman care să exploreze cele mai îndepărtate părți ale Lunii, în 2025. Congresul SUA a adoptat săptămâna trecută bugetul NASA pentru acest an. Instituția va primi 24,5 miliarde de dolari, cu 500 de milioane de dolari mai puțin decât solicitase pentru misiunile Artemis II și Artemis III.

Și China, marea rivală a SUA are un program spațial considerat agresiv. A anunțat recent că a realizat o nouă stație spațială și că are în plan ca astronauții ei să aterizeze pe lună până în 2030. China a trimis în spațiu, în ultima perioadă, mai mulți roboți care au colectat mostre lunare. Autoritățile de la Beijing au același plan ca și SUA: să exploateze resursele Lunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armata americană a avertizat că sistemele spațiale ale Chinei ar putea amenința în viitor sateliții americani. „Este posibil ca ei să ne ajungă din urmă și să ne depășească. Progresul pe care l-au făcut a fost absolut uimitor”, se arată în raport al Pentagonului prezentat în Congresul American.

Miză politică

Terry Virts, fost comandant al Stației Spațiale Internaționale a declarat că acestă competiție are și o miză politică. „La un anumit nivel, este o competiție politică pentru a arăta al cui sistem funcționează mai bine. Ceea ce își doresc cu adevărat este respectul ca țară de top din lume. Ei vor să fie puterea dominantă pe Pământ, așa că mersul pe Lună este o modalitate de a arăta acest lucru. Dacă ne bat pe Lună, arată că sunt mai buni decât noi“, a spus Terry Virts.

El și-a exprimat încrederea că următoarea misiune pe Lună, Artemis II, ar putea avea loc în următorii doi ani. NASA speră însă să devanseze acest termen și să trimită un echipaj uman pe orbita Lunii până în 2024. „China a avut succese și progrese enorme în ultimul deceniu. Data lor de aterizare pe Lună se apropie din ce în ce mai mult”, a mai spus Terry Virts, potrivit politico.com.