Viitorul șef al asigurărilor din ASF are planuri mari cu instituția. Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la RCA

Viitorul șef al asigurărilor din ASF are planuri mari cu instituția. Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la RCA Sursa Foto: Arhiva EVZ

Sorin Mititelu are o imagine de ansamblu asupra pieței pe care o va supraveghea. El este principalul candidat pentru postul de vicepreședinte al Sectorului Asigurări Reasigurări din ASF.

Sorin Mititelu, cu o experiență de 30 de ani de experiență în mediul privat, crede că rolul ASF trebuie să fie unul mai dinamic. Acesta consideră că instituția nu trebuie să se comporte ca un simplu „polițist" al pieței.

Sorin Mititelu, primul membru din istoria Consiliului ASF care vine direct din mediul privat

Sorin Mititelu va avea cea mai grea misiune dintre toți vicepreședinții instituției. Va trebui să echilibreze o piață marcată profund de patru falimente majore în ultimii nouă ani.

El consideră că nu este deloc o misiune imposibilă și, mai mult, are deja un plan în acest sens:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să înțelegem toți că, alături de alte soluții moderne, asigurările reprezintă o formă de protecție și eficientă și ieftină. O soluție aproape miraculoasă comparativ cu alte opțiuni.  Este rolul societăților din piață să își convingă clienții de acest lucru, dar ASF trebuie să creeze climatul potrivit”, a spus Sorin Mititelu.

Sorin Mititelu, principalul candidat pentru postul de vicepreședinte al Sectorului Asigurări Reasigurări din ASF

Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește ponderea asigurărilor în PIB

Sorin Mititelu spune că Bulgaria ne-a întrecut în privința ponderii asigurărilor în PIB:

„Ne-a luat și Bulgaria. Trebuie să avem ca obiectiv, într-o primă fază, aducerea acestei piețe măcar la nivelul economiei României, în general, pentru că în acest moment ritmul de dezvoltare în asigurări este sub media economiei”, începe Sorin Mititelu un interviu pentru Economica.

În opinia principalului candidat pentru șefia asigurărilor din ASF, rolul acestei instituții nu trebuie să fie unul de simplu controlor. Acesta consideră că instituția trebuie să fie un partener în piață, fără ca aceasta să însemne implicarea directă în afacerile societăților private.

Principalul candidat pentru postul de vicepreședinte al Sectorului Asigurări Reasigurări din ASF este un adept al economiei de piață

Modificările aduse legii RCA ar trebui să fie, în sine, un impuls pentru noi jucători. Plafonarea prețurilor va fi prelungită până când piața va reveni la normal, crede viitorul șef al asigurărilor din ASF:

„Dacă vrem să fim parte din piața comună, și vrem, trebuie să acceptăm că orice societate din UE poate activa și în România prin simpla notificare. Nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți.

Mititelu consideră, totuși, că, în situații speciale, de criză, intervenția autorităților este indispensabilă. Este și cazul pieței RCA din România:

„În mod normal, Statul nu trebuie să intervină în piață. În situații de criză, însă, acest lucru este indispensabil, pentru a permite revenirea la normal. Consider că este nevoie de o perioadă mai lungă cu prețuri plafonate pentru ca piața RCA să își revină la normal. Va fi o formulă prin care ne vom asigura că măsura se va menține pe o perioadă ceva mai lungă, fără mai fi nevoie de intervenții pe parcurs. Din câte înțeleg, nu există riscul unui infrigement, în actuala formă a reglementării”, a declarat Sorin Mititelu, viitorul șef al asigurărilor din ASF.