Evenimentul Zilei > Actualitate > PARLAMENT: Referendumul din 29 iulie se va desfăşura în intervalul orar 7.00 – 23.00. Pentru a fi valabil trebuie să vină la urne 9 milioane de români
PARLAMENT: Referendumul din 29 iulie se va desfăşura în intervalul orar 7.00 – 23.00. Pentru a fi valabil trebuie să vină la urne 9 milioane de români

PARLAMENT: Referendumul din 29 iulie se va desfăşura în intervalul orar 7.00 – 23.00. Pentru a fi valabil trebuie să vină la urne 9 milioane de români

Deputaţii au decis că referendumul din 29 iulie se va desfăşura între orele 7.00 - 23.00, iar pentru ca acesta să fie valid este nevoie de prezenţa la urne a jumătate plus unu din cetăţenii cu drept de vot înscrişi în listele electorale, respectiv 9 milioane. Prelungirea programului de vot fusese decisă încă de azi-dimineaţă de senatori, care au acceptat propunerea lui Dan Şova(PSD). Ca măsură de siguranţă, deputaţii au mai adoptat un alt proiect de lege tot de modificare a legii referendumului, în care USL a introdus un amendament care prevede că intervalul de timp de desfăşurare a referendumului naţional va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern.

UPDATE 18.07. Proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă nr. 41/2012 care modifică şi completează legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost adoptat cu 157 de voturi pentru şi 6 abţineri. Aceleaşi voturi a înregistrat şi proiectul de lege privind modificarea Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendumului, în care USL a introdus azi un amendament care prevede că ,, intervalul de timp de desfăşurare a referendumului naţional va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern,,.
UPDATE 18.00. Pentru că sunt multe locuri libere, Mircea Toader cere apel nominal pentru verificarea cvorumului, însă nu se dă curs solicitării sale. 
UPDATE 17.54. Pentru că USL nu a ţinut cont de solicitările PDL, Mircea Toader a anunţat că democrat-liberalii părăsesc sala.,, Perfect european!,, a venit replica lui Valeriu Zgonea.   
UPDATE 17.37. Deputaţii dezbat un alt proiect de lege de modificarea a legii referendumului iniţiat de PDL, în care USL a introdus un amendament potrivit căruia intervalul de timp de desfăşurare a referendumului naţional să fie stabilit prin Hotărâre de Guvern. ,, Suntem chiar ridicoli (…) De ce vreţi să fugiţi după doi iepuri, poate prindeţi unul?! Ne facem de râs,, a spus Mircea Toader.
UPDATE 17.35. Proiectul de lege de modificare a OUG privind referendumul a fost adoptat, pe articole, în varianta Senatului.
UPDATE 17.19. Liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader: ,,Aţi spus că această OUG are prevederi organizatorice. Tot ce scrie în OUG putea fi pus într-o hotărâre de Guvern,,. 
UPDATE 17.15. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa: ,, Azi nu dezbatem OUG ci o punem de acord cu decizia Curţii.(…) Vorbiţi din amintiri, domnule Toader, aşa cum o faceţi de mai mulţi ani de zile… Procedural, nu se putea da un raport de respingere a OUG (…) În 2003, CCR a declarat constituţională modificarea programului de vot. Sunteţi demagogi, numai că cei care vor decide sunt românii. USL nu a făcut altceva decât să dea posibilitatea românilor să dea un vot,,.   
UPDATE 17.05. Liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader, a susţinut că era mai simplu să se adopte o lege de respingere OUG. ,, N-aţi ţinut cont de solicitările noastre, aţi păstrat, cred de ruşine, validarea referendumului cu 50% plus unu (…) Vreţi neapărat să modificaţi orele, suntem toţi cu experienţă şi ştim cu toţii că atunci când se întunecă nu mai vine nimeni, că participarea la vot după ora 20.00 va fi nesemnificativă, doar dacă nu aveţi alte intenţii,, a  declarat Toader.
UPDATE 17.00. Din totalul de 309 deputaţi şi-au înregistrat prezenţa la lucrări 260.
UPDATE 16.58. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea deschide şedinţa de plen. Din grabă, nu-i invită doar pe deputaţi ci şi pe senatori să ia loc. Îşi dă seama imediat şi îşi cere scuze.
UPDATE 16.20. Deputaţii jurişti au adoptat raport favorabil pe legea de modificare a OUG privind referendumul, în forma adoptată de Senat. USL va introduce pe ordinea de zi a plenului şi un alt proiect de lege de modificare a legii referendumului, în care au introdus un amendament privind intervalul orar în care se va desfăşura votul. Potrivit unor surse parlamentare, parlamentarii USL şi-au luat această măsură de siguranţă în cazul în care PDL va contesta OUG.
UPDATE 15.12. Preşedintele Comisiei juridice Toni Greblă, a declarat că în legislatura următoare se poate modifica legea referendumului astfel încât să se elimine definitiv pragul de prezenţă obligatorie pentru validarea referendumului.
"Ne gândim în legislatura viitoare să modificăm legea referendumului pentru toate categoriile referendumului, şi cele consultative, şi cele de demitere, şi cele obligatorii, precum cel pentru modificarea Constituţiei, fără să avem în vedere un anume eveniment, să fie aceleaşi prevederi pentru toate tipurile de referendum", a spus Toni Greblă.
UPDATE14.53. Preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip a declarat  că discuţia informală cu liderii grupurilor de la Cameră şi Senat, organizată de preşedinţii celor două Camere, a vizat situaţia de la instituţia Avocatului Poporului, a acestui interimat care există în acest moment, realizat de Valer Dorneanu.

"A rămas ca până la sfârşitul lunii august, liderii grupurilor politice din Cameră să înainteze celor doi preşedinţi propunerea unor personalităţi din lumea juridică, care să fie deasupra oricărei susceptibilităţi de apartenenţă sau de simpatie cu un partid politic. Deci, rolul nostru acolo a fost numai de a armoniza o discuţie de acest gen şi să încercăm să pornim cu altă abordare asupra numirii unei personalităţi în fruntea unei instituţii de acest gen", a precizat Filip, după şedinţa Biroului Permanent, conform Agerpres.
UPDATE 13.08. Potrivit unor surse parlamentare, reprezentanţii USL au putut modifica intervalul orar de vot la referendumul din 29 iulie deoarece au intervenit pe proiectul de modificare a OUG şi nu pe legea pe care s-a pronunţat Curtea Constituţională.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat că amendamentul propus de senatorul PSD Dan Şova prin care programul desfăşurării consultării populare este prelungit nu încalcă legile în vigoare, deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR) sau Constituţia.
,,Nu are nimic neconstituţional prelungirea orarului în care se desfăşoară referendumul – dacă este de la 8,00 la 20,00 sau de la 7,00 la 23,00. E la fel de constituţional şi în prima variantă, dar şi în cea de-a doua. Este doar o chestiune de decizie politică", a susţinut el.
UPDATE 13.00. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că parlamentarii democrat-liberali resping ideea modificării intervalului orar de vot la referendumul din 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, precizând că OUG 41 trebuie respinsă, şi nu modificată.  "Ordonanţa respectivă (privind referendumul – n.r.) trebuie respinsă, deci să nu fie o lege de aprobare, indiferent dacă e cu anumite modificări. Nu dorim sub nicio formă şi nu acceptăm să se modifice legea referendumului faţă de ceea ce este publicat în Monitorul Oficial, promulgat de preşedintele interimar", a susţinut Toader.
UPDATE 12.50. La ora 16.00 plenul Camerei Deputaţilor se va reuni pentru a discuta  pe marginea proiectului privind OUG nr. 41/2012 care modifică legea referendumului.
UPDATE 12. 45. Plenul Senatului a aprobat OUG nr.41/2012 care modifică şi completează legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. În favoarea acestui proiect de lege s-au exprimat 70 de senatori. Acum, legea va merge la Camera Deputaţilor.
UPDATE12. 40. Plenul Senatului a respins  amendamentul formulat de senatorul liberal Ioan Ghişe prin care consultarea populară ar fi fost organizată pe durata a două zile, la final de săptămână.
UPDATE 12. 30. Amendamentul lui Ioan Ghişe a fost respins la vot. 38 de voturi au fost "împotrivă", 25 "pentru", 7 "abţineri". În favoarea acestui amendament s-au exprimat numai nouă senatori, 51 au votat împotrivă, iar nouă s-au abţinut de la vot.
UPDATE 12.22. Ioan Ghişe propune înlocuirea articolului care prevede că referendumul este valabil dacă la vot participă 50% plus unu din cetăţenii cu drept de vot să fie eliminat din textul legii şi înlocuirea cu articolul: "Guvernul va lua măsuri pentru a crea condiţiile necesare pentru participarea cetăţenilor la vot atât în ţară cât şi din diasporă.
UPDATE 12.19. Prelungirea programului de vot la referendum a fost adoptată cu 63 voturi pentru, 7 abţineri şi 2 împotrivă.
UPDATE 12.17. Propunerea a fost supusă la vot şi a trecut cu 62 de voturi, 8 împotrivă şi 2 abţineri, deci votul asupra amendamentelor va fi secret.
UPDATE 12.15. Senatorul UNPR Şerban Mihăilescu propune vot secret pentru ca senatorii "să nu devină ţinta presei".
UPDATE 12.11. Dan Şova: Având în vedere că e necesară prezenţa la vot  propunem prelungirea programului. Este vorba de ora 7:00- 23:00.
UPDATE 12.10. A început votul la Senat pe legea referendumului.
UPDATE 11.40. Lucrările au fost reluate. PDL a părăsit plenul Senatului. Cristian Rădulescu, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat a anunţat că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul privind ordonanţa 41/2012 referitoare la modificarea Legii referendumului.
UPDATE 11.30. Pauză de consultări la Senat de 10 minute.
UPDATE 11. 27. În plenul Senatului se discută legea referendumului.
Dan Şova solicită preşedintelui de şedinţă să se supună la vot propunerea de introducere a unui amendament şi apoi introducerea unui amendament care prevede desfăşurarea programului de vot între orele 7:00-23:00. Ioan Ghişe: "În 2007 s-au prezentat 40-45% la vot,  acum în 2012 votul celor care vin la vot nu contează ţinându-se cont de pragul de 50%+1. În decizia CCR 147/2007 judecătorii nu au impus un prag de prezenţă la vot pentru validarea referendumului."
UPDATE 11.05. A început şedinţa de plen a Senatului, cu o întârziere de aproximativ 30 de minute.
Comisia juridică a Senatului a întocmit un raport favorabil cu amendamente admise, existând, însă, şi două amendamente respinse, formulate de senatorul liberal Ioan Ghişe, prin care acesta a solicitat eliminarea pragului electoral şi organizarea referendumului pe parcursul a două zile, la final de săptămână, informează Agerpres.
CITIŢI ŞI:

  • Agenda Parlamentului: funcţionarea CCR şi legea referendumului. Ponta: Programul de vot extins de la 7.00 la 23.00 LIVE TEXT

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.