Securitatea cibernetică din Republica Moldova, prioritate națională. Schimbări radicale

Securitatea cibernetică din Republica Moldova, prioritate națională. Schimbări radicale Inteligența artificială și ajutorul oferit hackerilor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În Parlamentul din Republica Moldova s-a discutat despre întărirea securității cibernetice, pentru protejarea consumatorilor. Obligația le revine distribuitorilor de servicii.

Conform unei decizii luate de oficialii din Republica Moldova, securitatea cibernetică trebuie întărită. Consumatorii au nevoie de protecție, în condițiile în care înșelătoriile online s-au înmulțit în ultima vreme. Și, pe de altă parte, hackerii dau atacuri constante asupra diverselor entități.

Astfel, furnizorii de servicii publice vor implementa măsuri de asigurare a securității cibernetice în domeniul lor de activitate. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a examinat, în ședința de astăzi, proiectul de modificare a cadrului legal în conformitate cu prevederile Legii privind securitatea cibernetică.

Se întărește securitatea cibernetică în Republica Moldova

Actualmente, mai multe sectoare sunt supuse amenințărilor cibernetice, ceea ce necesită o consolidare a domeniului respectiv, protejând și asigurând securitatea rețelelor și a sistemelor informaționale la nivel național. Modificările legislative vizează sectoarele de importanță critică, care oferă servicii la nivel național în sănătate, energetică, transport, sectorul bancar, serviciile poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, apă și canalizare, siguranța alimentelor ș.a.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, furnizorii de servicii din respectivele sectoare vor fi obligați să implementeze măsuri rezistente de securitate cibernetică, cu un cadru de supraveghere și control detaliat. Schimbările introduse vor avea impact asupra modului în care entitățile publice și private gestionează riscurile cibernetice, vor asigura o mai bună protecție împotriva amenințărilor cibernetice și vor spori reziliența infrastructurii naționale.

Cine stă la baza acestui proiect de lege

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul proiectului „Asistență rapidă Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice”, finanțat de Comisia Europeană.

Documentul respectiv urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului de la Chișinău, după cum se precizează pe siteul parlament.md.

Pe de altă parte, în țara vecină, Executivul de la Chișinău vrea să folosească Inteligența Artificială într-un amplu plan de dezvoltare a țării.

Basarabia se va baza pe sprijinul inteligenței artificiale în procesul de dezvoltare a țării. Astfel, Cartea Albă”, ce vizează guvernanța datelor și IA, urmează să fie aprobată de către cabinetul de miniștri.