Comisia Europeană a deschis o procedură de sancționare a României. Și alte țări au fost luate în vizor

Comisia Europeană a deschis o procedură de sancționare a României. Și alte țări au fost luate în vizor Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană a deschis o procedură de sancționare împotriva a 17 state membre, printre care și România, pentru că nu au schimbat legislația în cazul migranților înalt calificați.

Comisia Europeană a deschis o procedură de sancționare împotriva a 17 state membre, printre care și România, pentru că nu au transpus în legislațiile naționale directiva pentru atragerea pe piața muncii a imigranților înalt calificați din afara blocului comunitar. Aceste state au la dispoziție două luni să rezolve situația.În caz contrar, vor primi un aviz motivat, iar apoi va fi sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a luat măsuri

Directiva introduce condiții de admisie mai flexibile pentru lucrătorii înalt calificați și posibilitatea de a se deplasa mai ușor între statele membre pentru găsirea unui loc de muncă.Cartea albastră UE este un permis de muncă și ședere care permite cetățenilor din afara UE să lucreze și să locuiască într-o țară din UE, cu condiția să aibă o diplomă sau o calificare echivalentă și o ofertă de muncă peste un anumit prag salarial.

cartea albastră

Comisia Europeană a deschis o procedură de sancționare a României. Și alte țări au fost luate în vizor. Sursa foto europarl

Regulile revizuite intră în vigoare până la sfârșitul lui 2023. Acestea stabilesc condiția unei oferte de muncă pe minim șase luni și reduc pragul salarial la cel puțin 100% din salariul mediu brut anual din țara de angajare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât este valabilă cartea albastră

Cartea albastră este valabilă până la patru ani și poate fi reînnoită. Aceasta este recunoscută în toate țările UE, cu excepția Danemarcei și Irlandei.

 Comisia Europeană

Comisia Europeană a deschis o procedură de sancționare a României. Și alte țări au fost luate în vizor. Sursa foto: EVZ

Deputații europeni au adoptat reforma inițiativei privind Cartea albastră a UE, care va ușura atragerea de lucrători înalt calificați din afara Europei.În mai 2021 negociatorii Parlamentului și Consiliului s-au pus de acord asupra unei revizuiri a directivei din 2009 privind Cartea albastră, prin care angajatorii din țările UE să poată angaja mai ușor oameni din alte țări.

Scăderea populației apte de muncă va avea consecințe

Scăderea preconizată a populației apte de muncă din UE de la 333 milioane în 2016 la 292 milioane până în 2070 va avea consecințe semnificative asupra forței de muncă, iar statele din UE ar trebui să transpună directiva în legislație.

Statele UE pot respinge sau refuza să reînnoiască solicitările de obținere a Cărții albastre dacă există o amenințare dovedită la siguranța publică. În decizia de emitere a cărți albastre statele membre vor putea ține cont de condițiile existente pe piața muncii locale, cum ar fi rata ridicată a șomajului, potrivit știripesurse.