Secretul orei 5 dimineața. Este trezitul în zori rețeta pentru sănătate și fericire?
- Bianca Pislaru
- 14 iulie 2024, 11:39
Secret sănătate. A fost numit miracolul dimineții, să te trezești înaintea tuturor și să câștigi ziua. Dar vă face de fapt mai productivi și mai concentrați? De ce am face asta? În încercarea de a deveni unul dintre oamenii de elită care sunt membri ai clubului 5 dimineața. A fi o pasăre matinală este din ce în ce mai popular printre cei bogați și faimoși. Toată lumea adoptă acest stil, de la Jennifer Lopez, Jennifer Aniston și Kardashians la frați din domeniul tehnologiei, cum ar fi Mark Zuckerberg de la Facebook, Tim Cook de la Apple și fondatorul Twitter, Jack Dorsey. Este și cazul lui Anna Wintour și Michelle Obama.
Gwyneth Paltrow este membră de mult timp, împărtășind pe Instagram cum se trezește la 5 dimineața pentru o rutină de curățare de 30 de minute. Apoi, se instalează pe covoraș pentru 20 de minute de meditație transcendentală. Acest obicei este urmat de un antrenament de dans conceput de prietena sa, guru-ul fitness Tracy Anderson.
Secret sănătate. Trezitul la 5 dimineața, un fenomen cultural
Trezitul extrem de devreme ca fenomen cultural a explodat pentru prima dată pe social media. Trendul a fost inspirat de cartea lui Robin Sharma „The 5am Club” și de alte titluri favorabile hashtag-urilor. Printre care se numără „The Miracle Morning” și „Power Hour”. Sloganul gurului în leadership Sharma „Deține-ți dimineața, ridică-ți viața" a inspirat legiuni de oameni, indivizi extrem de disciplinați. Aceștia își împărtășesc impresionantele rutine #5amClub (17,5 milioane de postări pe TikTok).
Pentru un sceptic, există un anumit grad de gândire magică în multe dintre acestea. Dacă reușiți să faceți doar acest lucru - să vă ridicați din pat în timp ce alții ațipesc - veți avea timp să vă mențineți în formă. De asemenea, veți putea să mâncați sănătos și să vă atingeți toate obiectivele.
Etica muncii și productivității
De ce este acest lucru atât de dificil? Russell Foster, șeful Institutului de Neuroștiințe ale Somnului și Circadiene de la Universitatea Oxford, a explicat adevărul din spatele obiceiurilor de la 5 dimineața. Acesta este critic cu privire la idolatrizarea începerii zilei devreme. „Nu e nimic intrinsec important în a te trezi la 5 dimineața. Este vorba doar de îngâmfarea îngrozitoare a începutului devreme. Benjamin Franklin a fost cel care a început totul atunci când a spus: Culcatul devreme și trezitul devreme îl fac pe om sănătos, bogat și înțelept. Și de atunci se întâmplă asta. Totul pleacă de la etica protestantă a muncii. Munca este bună, iar dacă nu poți sau nu vrei să muncești, este, prin definiție, rău. A nu dormi este văzut ca fiind demn și productiv" a spus expertul.
Există numeroase studii care indică faptul că trezitul devreme te poate face mai fericit și chiar poate duce la o alimentație mai sănătoasă. Cu toate acestea, Foster subliniază o capcană majoră. „Pentru a dormi suficient, mulți oameni ar trebui să meargă la culcare la ora 21:00. Din păcate, majoritatea dintre noi nu putem face asta. Avem multe lucruri de făcut, fie că este vorba de a ajuta copiii cu temele sau de a spăla rufe. Așadar, pericolul este că nu ajungem la culcare atunci când ar trebui. Un alt factor este că alți oameni vor face zgomot în jurul tău, deci cum vei reuși să adormi?" a spus acesta.
Program setat în funcție de corpul tău
Foster subliniază, de asemenea, că exponenții cei mai entuziaști ai acestor programe sunt oameni care își permit să externalizeze administrarea vieții. „Acești guru ai productivității și antreprenori au bani să plătească oameni care să facă totul. Impunerea acestui program asupra altor oameni este punitivă și, de asemenea, lăudăroasă. Oh, nu sunt eu o persoană grozavă; de ce nu devii și tu mai mult ca mine? Adevărul este că majoritatea dintre noi nu ne putem permite acest lucru" a explicat expertul.
Foster aduce în discuție câteva aspecte excelente, dar unii încă sunt dornici să se trezească mai devreme. Va deveni mai ușor cu timpul? Psihoterapeutul somnului Heather Darwall-Smith nu este atât de sigură. „Fiecare dintre noi are un cronotip care ne determină ceasul corpului. Toată lumea știe că există oameni care sunt păsări de dimineață și alții care sunt bufnițe de noapte. Dar, de fapt, majoritatea oamenilor se încadrează undeva la mijloc. Așadar, există oameni care se culcă la ora 22:00 și se trezesc în mod natural la ora 5:00. Este o rutină care se potrivește cu cronotipul lor. Dar mulți dintre noi nu suntem așa. Și să nu uităm că există o mulțime de oameni cărora turele de lucru le impun să se trezească la 5 dimineața" a spus experta, conform The Guardian .