Secretul a ieșit la iveală. Kim Jong-un și-a trădat tatăl. Asasinarea fratelui mai mare a rămas o pată pentru istoria Coreei de Nord
- Ștefan Dumitru
- 17 decembrie 2021, 21:01
Kim Jong-un a fost acuzat de asasinarea fratelui său mai mare, Kim Jong-nam, căruia tatăl său, Kim Jong-il a cerut în testamentul său o viață lipsită de griji.
Un posibil asasinat
În urmă cu zece ani, Kim Jong-il a murit în urma unui atac de cord la vârsta de doar 69 de ani. O crainică cu ochii înlăcrimați, într-o declarație televizată, s-a străduit să-și ascundă tristețea, atunci când a vorbit despre moartea lui. Milioane de nord-coreeni au fost „cuprinși de o tristețe de nedescris”, potrivit KNCA, agenția de știri de stat.
Fiul său, Kim Jong-un, a fost anunțat drept „marele succesor”, în spatele căruia nord-coreenii ar trebui să se unească. Următorii zece ani s-au dovedit a fi o adevărată aventură atât pentru Coreea de Nord, cât și pentru întreaga lume.
Când Jong-il a murit, nu era clar în ce direcție avea să meargă Coreea de Nord. Cu toate acestea, la câteva luni după moartea sa, extrase din testamentul său final au fost obținute de două grupuri de reflecție din Coreea de Sud, care detaliază moștenirea lăsată pentru țara lui. Acesta a cerut ca țara să renunțe la războiul cu oponentul său din sud, potrivit unor extrase obținute și făcute publice de Institutul Sejong.
De asemenea, el a cerut să i se acorde o grijă deosebită fiului său cel mare, Kim Jong-nam, și să i se ofere o „viață confortabilă în străinătate”, potrivit SinoNK, un jurnal dedicat studiului Asiei de Nord-Est. Fratele vitreg al lui Kim Jong-un, Kim Jong-nam, a fost ucis într-un atac în capitala Malaeziei, Kuala Lumpur, în 2017.
Cine trebuia să devină liderul Coreei de Nord
O investigație realizată de The Guardian, intitulată „Cum a scăpat Coreea de Nord cu asasinarea lui Kim Jong-nam”, a explorat natura complicată a asasinatului. Acesta a menționat că, pe măsură ce atacul a fost efectuat, „cel puțin patru agenți nord-coreeni s-au ascuns pentru a asista la uciderea sa, având un plan de rezervă în cazul în care ceva nu mergea bine”.
Cei doi frați vitregi nu s-au înțeles niciodată. De fapt, se credea că Kim Jong-nam era un informator CIA înainte de a fi asasinat, motiv pentru care și-a trăit cea mai mare parte a vieții în afara Coreei de Nord. De la nașterea sa în 1971, Kim Jong-nam era programat să conducă Coreea de Nord. Dar, după ce a fost trimis la un internat elvețian, a dezvoltat un gust pentru lux și un stil de viață înalt.
În 2001, a avut loc un incident care l-a implicat, despre care se crede că a adus rușine și umilință Coreei de Nord și familiei sale. Ajuns pe Aeroportul Internațional Narita din Japonia, însoțit de două femei și un băiețel de patru ani, identificat drept fiul său, a fost reținut și arestat pentru că a încercat să intre în țară cu un pașaport dominican fals, folosind un pseudonim chinez.
După ce a fost reținut, a fost deportat în China, unde a spus că vrea să călătorească în Japonia pentru a vizita Disneyland. Incidentul l-a determinat pe tatăl său să anuleze o vizită planificată în China, din cauza jenei, iar reputația lui Kim Jong-nam nu a fost refăcută niciodată, potrivit Express.co.uk.