Secretele și oamenii din spatele Uzinei G a lui Ceaușescu
- Catalin Pena
- 16 aprilie 2021, 14:57
Inginerul Marius-Sabin Peculea (foto) s-a născut la Cluj-Napoca, la 13 aprilie 1926.
Şi-a efectuat studiile liceale la Cluj-Napoca, Sighişoara şi Sibiu, după care a urmat Şcoala Politehnică, Facultatea de Electromecanică din Timişoara. În 1966 a susţinut teza de doctorat „Studiul termodinamic al coloanelor de separare, în flux continuu, cu trei fluide şi temperaturi diferite de reacţie”.
În 1974 a primit titlul de doctor docent.
A fost asistent la Institutul de Mecanică din Cluj-Napoca.
În 1952, a înfiinţat Serviciul de Studii şi Proiectări în cadrul Uzinei Tehnofrig din Cluj-Napoca, pe care l-a şi condus. În 1959, a devenit cercetător la Institutul de Fizică Atomică din Cluj-Napoca şi a condus Laboratorul de Separări Izotopice, creat în 1963.
În 1970 a fost numit director al Uzinei G din Râmnicu Vâlcea, prima unitate nucleară din România, iar din 1971, a fost profesor la Institutul de Construcţii din Bucureşti, Catedra de Termodinamică Tehnică a Facultăţii de Instalaţii.
Şi-a legat numele de studierea, experimentarea, proiectarea şi realizarea uzinei de apă grea, bazată pe cuplarea a două procese de separarea izotopică, folosind procedee originale, soluţii conceptuale cu caracter de premieră mondială.
În 2014, i-a fost publicat volumul memorialistic „La umbra Uzinei G. Un pirat povesteşte”.
Iată ce aflăm pe avertisment.net despre Uzina G:
Pe baza tehnologiei furate de agentul DIE „Poly” din SUA (nimeni altul decât Alfons Polihroniade, soțul regeretatei șahiste Elisabeta Polihroniade), s-a construit prima uzină numită „G” de la Râmnicu Vâlcea, staţia pilot unde s-a produs pentru prima oară apă grea românească (...)
Specialiștii spun că bazele staţiei pilot pentru obţinerea apei grele de la Vâlcea au fost puse prin anii ’60 sub îndrumarea Departamentului de Informaţii Externe, imediat ce agentul Polihroniade a adus tehnologia de fabricaţie a apei grele de la o uzină de undeva din Savannah, din Statele Unite.
Apropiaţii familiei spun că după vizita în SUA, în familia lui Poly au avut loc diverse „accidente”.
Printre altele, fiica securistului avea să moară într-un accident stupid, eveniment tragic care a marcat-o iremediabil pe soţia lui Poly, personalitate de rang înalt a vieţii sportive româneşti.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric