VORBE DE FUMOAR. SECRETELE din spatele Protocolului SRI-ÎCCJ. „Din 2007 și până în septembrie 2014, Înalta Curte a emis în mod ilegal...”

VORBE DE FUMOAR. SECRETELE din spatele Protocolului SRI-ÎCCJ. „Din 2007 și până în septembrie 2014, Înalta Curte a emis în mod ilegal...”

Se dezleagă greu misterul protocolului încheiat, în 2009 între Inalta Curte si SRI, protocol semnat de fostul presedinte al Instantei Supreme, prof.dr. Nicoale Popa, si tandemul Maior-Coldea. Potrivit unor informații publicate de Luju.ro, protocolul a fost semnat după ce, în anul 2007 România a fost condamnată la CEDO ân cauza Dumitru Popescu, care fusese inculpat în dosarul Tigareta II și ascultat pe mandat de siguranță națională de catre SRI, mandat emis de un procuror.

Mai exact, potrivit Luju.ro CEDO a stabilit că  „procurorul nu este un magistrat independent si toate dosarele SRI au fost la un pas sa sara in aer. Dar nu au mai sarit pentru ca a intervenit ilegalul protocol, in care s-a stabilit ca Procurorul General al Romaniei sa faca filtru de legalitate al mandatelor cerute de SRI, iar niste judecatori anume desemnati de presedintele ICCJ sa emita mandatul.

Șefa ÎCCJ, DEZVĂLUIRI despre amestecul CE în justiție. „E greu de acceptat ideea că altcineva, din exterior, se poate interesa de dosarele...”

 

Pana la intrarea in vigoare a noilor Coduri penale, in anul 2014, (cand s-a modificat si Legea 51/1991, in conformitate cu noile Coduri) asa s-a lucrat, ilegal, pe protocol secret. Culmea e ca Legea 51/1991 privind siguranta nationala a prevazut pana in septembrie 2014, la art. 13, ca mandatele de siguranta nationala se emit de catre Procurorul General al Romaniei. Pe durate de maxim 6 luni care pot fi prelungite de fiecare data, cu cate 3 luni”, spun jurnaliștii de la Lumea Justiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

”Rezulta foarte clar ca din 2007 (data deciziei CEDO) si pana in septembrie 2014 (modificarea Legii sigurantei nationale, in conformitate cu noile Coduri penale) Inalta Curte a emis in mod ilegal mandate pe siguranta nationala in pofida articolului 13 din Legea 51/1991 care prevedea ca mandatele se emit de Procurorul General al Romaniei. Asta a facut Maior cu Coldea si cu Kovesi, au facut niste protocoale, inclusiv cu Inalta Curte, in care au modificat procedura de emitere a mandatelor pe siguranta nationala, in secret, ocolind Parlamentul Romaniei, stabilind urmatorul circuit al unui mandat:

-Cererea SRI de emitere a unui mandat de interceptare;

-Supunerea cererii filtrului Procurorului General al Romaniei, care dadea aviz de legalitate;

-Trimiterea cererii la Inalta Curte, unde dosarele nu erau repartizate aleatoriu, ci de catre presedintele ICCJ, care se afla in intelegere secreta cu SRI;

-Se emitea mandatul in 100% din cazuri (circa 4.000 de mandate pe siguranta nationala)

Facem o rectificare! A existat, in 2015, un singur mandat de siguranta nationala respins de Inalta Curte (Exceptia care confirma regula)”, mai arată sursele citate.

 

Șefa ÎCCJ, DEZVĂLUIRE BOMBĂ în scandalul protocoalelor secrete. Ce s-a întâmplat între 2009 şi 2014. „Am fost surprinsă!”

Șefa ÎCCJ, dezvăluiri despre protocoalele secrete

Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiției, a vorbit zilele trecute pentru Antena 3 despre protocoalele secrete. Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vorbeşte despre protocolul secret semnat de instituţia pe care o conduce şi SRI. Judecătoarea oferă o informaţie de-a dreptul halucinantă: între 2009 şi 2014, mandatele de interceptare pe siguranţă naţională s-au dat de ÎCCJ în baza protocolului, nu în baza legii.

„Cred că nu este un secret pentru nimeni că în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii chiar eu am ridicat problema și a protocoalelor și am ridicat pentru că este momentul ca lumea să cunoască adevărul, să ia măsuri dacă se impun atunci când lucrurule nu s-au derulat potrivit legii și să reevalueze toate acuzele care s-au adus, dacă se constată că ele sunt nefondate. În ceea ce privește protocolul încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte, mie îmi este destul de greu să mă pronunț.

Sunt membrul CSM, am înțeles că ei la ședința la care eu nu am putut participa a fost sesizată Inspecția Judiciară și ar trebui să mă pronunț, iar un al doilea aspect, în anumite cauze, au fost invocate și aspecte care țin de respectarea acestui protocol. Nu vreau să expediez acest subiect. Și la nivelul Înaltei Curți am descoperit un protocol. Am rămas surprinsă. Este încheiat în 2009, nu mai are aplicabilitate de la 1 februarie 2014. Am rămas suprinsă de persoana care l-a semnat, un eminent profesor de drept constituțional”, a declarat Tarcea.

Protocol secret SRI-ÎCCJ

Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vorbeşte despre protocolul secret semnat de instituţia pe care o conduce şi SRI. Judecătoarea oferă o informaţie de-a dreptul halucinantă: între 2009 şi 2014, mandatele de interceptare pe siguranţă naţională s-au dat de ÎCCJ în baza protocolului, nu în baza legii.

"Am rămas surpinsă când am aflat că şi noi avem un protocol. Este încheiat în 2009 şi nu mai are aplicabilitate de la 1 ianuarie 2014. Am rămas surpinsă de persoana care l-a semnat. Am încercat să-mi explic raţiunea unui asemenea protocol. Eu nu găsesc decât o singură explicaţie", a declarat Tarcea într-un interviu la Antena 3.

 

Protocol secret și între Kovesi și Gabriel Oprea

În plin scandal al protocoalelor desecretizate, Mihai Gâdea a făcut la Sinteza Zilei dezvăluiri explozive despre existența unui nou protocol. Din informațiile prezentate, un protocol încheiat în anul 2011, între Gabriel Oprea, aflat la acea vreme la conducerea Ministerului Apărării Naționale și Codruța Kovesi.