Prin Ordinul Ministrului Justiției nr.790 din 20.03.2006 s-a constituit prima comisie de inventariere a arhivei, formată din Claudiu Octavian Secașiu, Marius Oprea, Cristian Danileț, Doru Dobocan și Florian Ungur, ultimii doi fiind șeful și adjunctul serviciului DGPA (fost SIPA), desființat de Macovei la începutul anului 2006 pe motiv că structura de informații interne comisese o serie de abuzuri.

În comunicatul de astăzi prin care Ministerul Justiției a desecretizat lista vizitatorilor arhivei și datele la care au fost efectuate aceste se arată că nu s-a efectuat nicio intrare în arhivă până la data de 01.06.2007.

„Din documentele pe care le deținem nu rezultă activitățile desfășurate în 2006”, arată comunicat semnat de ministrul Toader.

Scandalul SIPA a beneficiat de un raport întocmit în timpul mandatului ministrului Justiției Cătălin Predoiu, acesta menționând într-un interviu acordat ziare.com că prima comisie, înființată de Macovei, avea ca termen de inventariere 180 de zile. Ceea ce înseamnă că după desemnarea membrilor comisiei prin ordin de ministru, cei cinci aveau ca termen să înainteze ministrului Justiției data de 20.09.2016 un inventar al dosarelor și actelor componente identificate în arhivă, scriu cei de la psnews.

„Procesul a fost prost gândit încă din 2006. E greu de crezut că în 180 de zile poți să inventariezi un asemenea fond arhivistic”, a explicat în cadrul interviului fostul ministru Cătălin Predoiu.