Luptele pentru controlul Alep, divizat între zona de vest controlată de guvern și cea de est ocupată de rebeli, s-au intensificat în ultimele săptămâni, provocând moartea a sute de oameni și lipsindu-i pe numeroși civili de curent electric, apă curentă și provizii vitale.

"La Alep riscăm să vedem o catastrofă umanitară fără precedent în cei peste cinci ani de vărsare de sânge și suferință în conflictul sirian", a spus Ban Ki-moon în fața Consiliului de securitate în ultimul său raport lunar privind accesul la ajutor umanitar, care a fost consultat de Reuters.

Alep este unul dintre bastioanele rebelilor în lupta lor pentru înlăturarea președintelui sirian Bashar al-Assad, a cărui armată este susținută la sol de miliții șiite din statele vecine și aerian de lovituri aeriene ruse.

"Lupta pentru teritorii și resurse este dusă prin atacuri nediscriminatorii în zone rezidențiale, inclusiv prin utilizarea de bombe butoi, provocând moartea a sute de civili, printre care și zeci de copii", a apreciat Ban în raportul ONU.

"Toate părțile angrenate în conflict eșuează în respectarea obligației de a-i proteja pe civili", a mai spus secretarul general.

Ban Ki-moon a reiterat un apel la un armistițiu de cel puțin 48 de ore pentru livrarea de ajutor umanitar și a cerut Moscovei și Washingtonului să ajungă rapid la un acord privind o încetare a focului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american John Kerry au discutat marți pe tema încheierii unui armistițiu, a precizat MAE rus.

Te-ar putea interesa și: