Evenimentul Zilei > Justitie > SECHESTRU de 8 MILIOANE euro pe averea lui NICUSOR CONSTANTINESCU și a lui Cristian Zgabercea
SECHESTRU  de 8 MILIOANE euro pe averea lui NICUSOR CONSTANTINESCU și a lui Cristian Zgabercea

SECHESTRU de 8 MILIOANE euro pe averea lui NICUSOR CONSTANTINESCU și a lui Cristian Zgabercea

Tribunalul Constanța au decis, astăzi, instituirea sechestului asigurator asupra bunurilor deținute de președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, de Cristian Zgabercea și a altor două persoane judecate în dosarul finanțării ilegale a unor fundații culturale. Decizia este executorie, cu drept de apel odată cu fondul.

Sechestrul asigurator pe numele celor patru inculpați și a fundațiilor Fantasio și Thalia, este instituit până la concurența sumei de peste 32 milioane de lei, solicitată de părțile civile în vederea reparării presupuselor pagube. În soluția emisă de Tribunalul Constanța  se arată că părțile civile sunt ANAF cu 152.180 de lei, Consiliul Județean Constanța și Județul Constanța cu  31.856.740 lei și 5000 de lei pentru partea civilă Felicia Tăicuțu, fost director în CJ Constanța, concediată de Nicușor Constantinescu.

Prin decizia Tribunalului Constanța, lui Nicușor Constantinescu i se pune, astfel, sechestru pe un autoturism ARO, un autoturism Land Rover, cota de 1/3 din şalupă tip gama 630 cu motor ataşabil și un număr de acțiuni la nouă firme, printre care Conpress Group și Xenoti SRL (Hotel Flora din Mamaia deținut împreună cu Radu Mazăre).  Se instituie sechestru asigurator asupra sumelor de bani, în orice monedă, aflate în conturile inculpaților și casetelor închiriate în numai puțin de șapte bănci, două dintre ele fiind în străinătate.

Tribunalul constată că prin Ordonanța 200/2014 a DNA Constanța “s-a instituit sechestru asupra cotei devălmaşe aparţinând inculpatului Zgabercea Cristian (finul și fostul consilier al lui Nicușor Constantinescu, actual producător general în TVR, autosuspendat din funcție), imobilul situat în Eforie Nord, jud.Constanţa – construcţie D+P+1E +M, suprafaţă construită desfăşurată 13.489 mp. Iar lui Carmen Vasile Oproiu, fost director în CJ Constanța, i se pune sechestru pe Cota indiviză de 38% din imobilul situat în Constanţa  compus din clădire cu suprafaţă utilă de 46,65 mp. Plus 30 de chioșcuri din lemn, în valoare de 103.290 lei, autoturism Skoda, autovehicul marca Citroen aparţinând Fundației Fantasio.

Nicușor Constantinescu și Cristian Zgabercea au fost trimiși în judecată în aprilie 2015 pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, evaziune fiscală. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au arătat: “În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, împreună cu inculpații Zgabercea Cristian , Oproiu Carmen și Fundația Fantasio, a constituit un grup infracțional organizat pentru comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, precum și a unor infracțiuni de evaziune fiscală. Prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța este de peste 8 milioane de euro”.