Evenimentul Zilei > Economie > Secetă în Italia: Stare de calamitate în centru-nord
Secetă în Italia: Stare de calamitate în centru-nord

Secetă în Italia: Stare de calamitate în centru-nord

Imagini impresionante de la râul Brenta, în provincia Vicenza. Este simbolul secetei, care afectează o mare parte din nordul Italiei în special, dar nu numai.

În acest moment, cea mai mare urgență este în Piemonte, unde alerta privește 145 de localități, în special în zonele Novara și Verbania, și unde nivelul Lacului Maggiore a scăzut cu un metru în ultimele trei zile, scrie Euronews.

Emilia-Romagna, din următoarele ore, va fi în stare de calamitate. Autoritatea Bazinului Padului a declarat alerta roșie: situația marelui fluviu este, de fapt, în cea mai gravă stare de urgență, probabil de când există.

Debitul râului Po este la cel mai scăzut nivel istoric: în Pontelagoscuro, lângă Ferrara, a ajuns la 180 de metri cubi pe secundă, ca un râușor.

Și temuta pană salină avansează: cu cât este mai puțină apă în partea finală a râului, cu atât marea devine mai agresivă și crește din nou, făcând apa râului inutilizabilă pentru irigații, deoarece este sărată, dar creând și multe alte probleme pentru ecosistem.

Probleme se întrevăd și în zona Bergamo și în Apeninii Parmei.

Atenția este foarte mare și în zona Deltei Padului: Protecția Civilă a efectuat un sondaj privind sistemele de epurare de la Acque Venete și Romagna Acque, care deservesc aproximativ 700.000-800.000 de oameni.

Președintele Regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, definește situația din provincia Roma drept „gravă”, adoptând miercuri starea de calamitate.

Criza secetei ajunge pe masa Regiunilor: președintele Conferinței, Massimiliano Fedriga, i-a convocat pe guvernatori și, chiar dacă formal problema nu se află pe ordinea de zi, este foarte probabil ca aceasta să fie abordată.

Fedriga va avea mai multe întâlniri, marți, inclusiv întâlnirea Stat-Regiuni cu ministrul Gelmini, și miercuri, cu șeful Protecției Civile, Curcio.

ISPRA (Institutul Ministerial de Cercetare) estimează că 28% din teritoriul național este expus deșertificării. Coldiretti calculează că pagubele aduse animalelor și agriculturii ar putea ajunge chiar la două miliarde de euro.

Și pentru următoarele zile, odată cu sosirea anticiclonului african, este așteptat codul roșu pentru căldură, un alt aliat periculos al secetei. (Traducerea: Oana Avram, RADOR)

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: