Seceta afectează grav agricultura: fermierii vor subvenționarea costurilor cu energia electrică!

Seceta afectează grav agricultura: fermierii vor subvenționarea costurilor cu energia electrică!

Federația Națională Pro Agro solicită autorităților subvenționarea integrală a costurilor generate de consumul cu energia electrică pentru irigații pentru anul 2015.

Asta în condițiile în care seceta pedologică instalată în aproape toate regiunile țării afectează într-o mare măsură înființarea culturilor din toamna acestui an.

'Prin acest ajutor financiar se vor diminua pierderile înregistrate de fermieri pentru anul agricol 2015-2016. Pierderile suferite în acest an de fermierii români din cauza secetei și a prețurilor mici la cerealele recoltate în această vară sunt considerabile. Acest aspect creează premise dezastruoase în ceea ce privește înființarea culturilor de toamnă fără irigații', se arată într-un comunicat Pro Agro remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, seceta pedologică și vremea caniculară din ultima perioadă au condus la reducerea rezervei de apă din sol sub punctul de ofilire ce poate duce mai departe la reducerea substanțială a producțiilor pentru culturile înființate în primăvara acestui an.

Ne puteți urmări și pe Google News

'În egală măsură fermierii se vor vedea în imposibilitatea înființării culturilor de toamnă, precum rapița, orzul și chiar grâul, care au nevoie atât de un sol bine pregătit, pentru a putea fi semănate, cât și de cantitatea de apă necesară pentru a putea răsări și a intra în iarnă în condiții optime', menționează comunicatul.