Evenimentul Zilei > International > Secesioniștii din estul Ucrainei au anunțat formarea unui guvern provizoriu al „Republicii Donbas”
Secesioniștii din estul Ucrainei au anunțat formarea unui guvern provizoriu al „Republicii Donbas”

Secesioniștii din estul Ucrainei au anunțat formarea unui guvern provizoriu al „Republicii Donbas”

Unul dintre liderii insurgenţilor proruşi din Doneţk (estul Ucrainei), Vadim Cerniakov, a anunţat astăzi formarea unui “guvern provizoriu al Republicii Donbas”, transmite France Presse.

“Am format un guvern provizoriu la Doneţk”, a declarat Cerniakov, amintind de prioritatea exprimată de proruşii care au ocupat duminică clădirea administraţiei locale din Doneţk: organizarea unui referendum înainte de 11 mai pentru o eventuală alipire a regiunii la Rusia.

Cerniakov a precizat pentru agenţia franceză de presă că data referendumului, formularea şi alegerea întrebărilor vor fi decise în coordonare cu alte grupări proruse din regiune, mai ales din Harkov şi Lugansk. Totodată, el a asigurat că grupurile de autoapărare proruse vor controla de acum înainte drumurile din regiune, aeroportul şi gările “pentru a asigura ordinea”.

Un jurnalist al agenției AFP, preluată de Agerpres, a constatat astăzi că proruşii controlau numai clădirea administraţiei regionale. În ceea ce-l priveşte, Vadim Cerniakov, 33 de ani, s-a prezentat ca fiind un fost responsabil al grupurilor de autoapărare proruse din Doneţk.

În condiţiile în care autorităţile proeuropene de la Kiev au declarat marţi că manifestanţii care vor lua cu asalt clădiri publice vor fi consideraţi drept “terorişti şi criminali”, militanţii proruşi lucrau la consolidarea baricadelor ce protejau accesul în sediul administraţiei regionale. “Ne temem cu toţii de un asalt al forţelor de ordine”, a precizat Denis, un tânăr de circa douăzeci de ani, cu faţa mascată şi echipat cu o bâtă de baseball.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.