“Am format un guvern provizoriu la Doneţk”, a declarat Cerniakov, amintind de prioritatea exprimată de proruşii care au ocupat duminică clădirea administraţiei locale din Doneţk: organizarea unui referendum înainte de 11 mai pentru o eventuală alipire a regiunii la Rusia.

Cerniakov a precizat pentru agenţia franceză de presă că data referendumului, formularea şi alegerea întrebărilor vor fi decise în coordonare cu alte grupări proruse din regiune, mai ales din Harkov şi Lugansk. Totodată, el a asigurat că grupurile de autoapărare proruse vor controla de acum înainte drumurile din regiune, aeroportul şi gările “pentru a asigura ordinea”.

Un jurnalist al agenției AFP, preluată de Agerpres, a constatat astăzi că proruşii controlau numai clădirea administraţiei regionale. În ceea ce-l priveşte, Vadim Cerniakov, 33 de ani, s-a prezentat ca fiind un fost responsabil al grupurilor de autoapărare proruse din Doneţk.

În condiţiile în care autorităţile proeuropene de la Kiev au declarat marţi că manifestanţii care vor lua cu asalt clădiri publice vor fi consideraţi drept “terorişti şi criminali”, militanţii proruşi lucrau la consolidarea baricadelor ce protejau accesul în sediul administraţiei regionale. “Ne temem cu toţii de un asalt al forţelor de ordine”, a precizat Denis, un tânăr de circa douăzeci de ani, cu faţa mascată şi echipat cu o bâtă de baseball.