Se vinde o fabrică istorică din România, înființată în 1864. O tranzacție încâlcită

Se vinde o fabrică istorică din România, înființată în 1864. O tranzacție încâlcităTranzacție Sursa foto: dotshock | Dreamstime.com

Iași. Tranzacție imobiliară, la Iași, pentru o fostă fabrică de țigarete. Interesați sunt compania care deține Berăria H din Capitală, dar și Ministerul Culturii. Autoritatea condusă de Raluca Turcan vizează o clădire încadrată ca monument istoric.

Licitația a fost câștigată de Berăria H, pentru cea mai mare parte din terenurile și imobilele fostei fabrici. Compania bucureșteană trebuie să achite prețul pentru 3,1 hectare de terenuri și construcții din cele 3,6 scoase la licitație.

Tranzacție imobiliară cu încurcături

Ministerul Culturii și-a exprimat intenția de a achziționa una dintre clădirile fostei fabrici de țigarete din acest complex. Este vorba despre o tranzacție care vizează o clădire construită în secolul XIX, în anul 1894. Ministerul Culturii dorește să amenajeze un muzeu, aici, în fostul  depozit de tutun al fabricii. Imobilul are o suprafață construită de peste 1.000 mp și este clasat ca monument istoric.

Directorul Complexului Muzeal Moldova, din Iași, Andrei Apreotesei a confirmat că se dorește construcția unui muzeu dedicat arheologiei industriale. Intențiile datează de aproximativ 14 ani și a fost inițiat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. În 2010, imobilul a fost preluat de Ministerul Culturii care l-a plasat în conservare.

„Ultimele discuții la Ministerul Culturii le-am avut în iulie acest an, așteptăm să fie finalizată intabularea terenului pentru a putea porni proiectul”, a declarat directorul despre această tranzacție.

Fabrica de Țigarete

Fabrica de Țigarete Iași Sursa foto: Ziarul de Iași

Fabrica de Țigarete din Iași preluată de Berăria H

Reprezentanții companiei care administrează Berăria H au câștigat licitația, în 2023, și așteaptă să se perfecteze această tranzacție. Prețul de pornire a fost de 28,2 milioane lei, însă nu se știe care a fost suma de adjudecare. Între timp, însă, au apărut încurcăturile. Ministerul Culturii și-a exercitat dreptul de preemțiune, iar cumpărătorul s-a trezit proprietar pe o suprafață mai mică, de 3,1 hectare, din cele 3,6 cât au fost licitate.

„Conform adresei emise de Ministerul Culturii, acesta și-a exercitat dreptul de preempțiune doar pentru o parte din teren și construcții, urmând ca la finalizarea procedurii de dezmembrare adjudecatarul Berăria H SRL să efectueze plata restului de preț aferent imobilului rezultat în urma dezmembrării părții pentru care și-a exercitat dreptul de preempțiune Ministerul Culturii”, se arată într-un raport al lichidatorului judiciar. Restul de plată reprezintă diferența între garanția depusă de Berăria H (2,8 milioane lei) și prețul de adjudecare.

Reprezentanții Berăriei H au confirmat că au câștigat licitația, însă au precizat că nu au semnat contractul de vânzare-cumpărare. Ei au dat de îneles că nu sunt tocmai în regulă cu ceea ce s-a întâmplat.

„Una este să câștigi o licitație, iar alta este să ai semnat contractul de vânzare-cumpărare”, au spus aceștia, conform presei locale.

Fabrica de Țigarete Ruine

Fabrica de Țigarete Sursa foto: Ziarul de Iași

Tranzacție imobiliară cu o fabrică din secolul XIX

Terenul și clădirile au aparținut companiei Galaxy Tobacco, deținută de omul de afceri Ioan Niculae. Firma a intrat în faliment în 2020, iar lichidatorul a început vânzarea activelor. În martie 2024, Galaxy Tobacco a intabulat o suprafață de 31.057 mp pe care se află opt construcții, complexul scos la vânzare.

În 1998, fabrica producea circa 12 tone de țigări, însă afacerile au intrat în declin după anul 2000, când complexul a intrat în proprietatea lui Ioan Niculae. După doi ani, producția a fost oprită. Pentru o perioadă, fabrica a revenit statului (2003), după care a fost preluată, din nou, de Ioan Niculae (2004) prin Galaxy Tobacco. Firma a intrat în faliment în 2020, iar clădirile s-au degradat în mod constant, transformându-se în ruine.

Fabrica de Țigarete a fost înființată în anul 1864, iar construcția complexului a început în 1875, conform datelor din arhive. Fabrica a fost inaugurată un an mai târziu, în 1876. După trei ani, a trecut în proprietatea statului care a inclus-o în Regia Monopolurilor Statului.

În anii ce au urmat, complexul industrial s-a extins, fiind construite alte facilități. Fabrica a fost bombardată în cel de-Al Doilea Război Mondial, și a fost reconstruită în 1945 când s-a reluat activitatea.