Se strânge lațul în jurul lui Lukașenko. Ce hotărăsc europenii

Tensiunea a crescut, marți, și mai mult în jurul fostei republici sovietice, în timp ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a denunțat „o presiune externă fără precedent”.

În vizită în Lituania, președintele francez, Emmanuel Macron, care s-a întâlnit dimineața cu lidera opoziției bieloruse Svetlana Tihanovskaia,  a reamintit că Uniunea Europeană pregătește măsuri punitive împotriva regimului președintelui bielorus Alexandr Lukașenko.

Marea Britanie  a anunțat în aceeași zi sancțiuni împotriva Belarus, luate în coordonare cu Canada, care vizează opt oficiali din Belarus, inclusiv pe liderul de la Minsk,  din cauza reprimării brutale a mișcării de protest din această fostă republică sovietică.

„Europa se pune într-o situație de exercitare a presiunii, prin sancțiuni pe care va trebui să le luăm în următoarele zile și săptămâni”, a spus liderul de la Elysee în timpul unei dezbateri cu studenții de la Universitatea din Vilnius „Miniștrii noștri au pregătit liste”, a adăugat el.

„Este un mod de a pune presiune pe liderii unui sistem care se află astăzi la sfârșitul cursei, pentru a-l împinge să se miște”, a spus președintele Franței.

Tranziție pașnică

Anterior, șeful statului francez a explicat că sprijină „toată societatea civilă” împotriva președintelui Alexandr Lukașenko, care nu este recunoscut de UE, Canada, Statele Unite și Marea Britanie, dar este susținut de Moscova.

Anterior, Emmanuel Macron a solicitat o mediere internațională pentru organizarea unor noi alegeri prezidențiale în Ucraina, controlate de comunitatea internațională, după cea din august, considerată frauduloasă de opoziția din Belarus și de țările occidentale.

„Vom face tot posibilul, ca europeni, pentru a ajuta la medierea pe care OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) o va conduce ferm”.

„Obiectivul este o tranziție pașnică, eliberarea celor care au rămas în închisoare pentru opiniile lor politice și organizarea alegerilor într-un mediu liber, sub supraveghere internațională", a spus președintele francez.

Belarusul cunoaște o perioadă tensionată la alegerile din 9 august, în care Svetlana Tihanovskaia  își revendică victoria împotriva lui Alexandr Lukașenko care se află în fruntea țării din 1994.

Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania a doua zi după alegeri, în timp ce demonstrațiile de masă pe străzile fostei republici sovietice au fost suprimate brutal, forțele de ordine făcând mii de arestări.

Uniunea Europeană a refuzat să recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale și, pentru Emmanuel Macron, așa cum a spus duminică, Alexandr Lukașenko „trebuie să plece”.

Riscuri la frontierele Europei

În acest context, vizita președintelui francez, cu ocazia deplasării sale în Lituania, la baza NATO din Rukla, unde se află 1.200 de soldați NATO, inclusiv 300 de francezi, a avut o rezonanță deosebită.

„Aici se joacă  securitatea, la granițele Europei. Vă mulțumim că ne-ați protejat granițele comune”, a spus Macron.

„Prin această misiune, vă veți permite să demonstrați angajamentul Franței în cadrul NATO și pentru securitatea europenilor. La aceste frontiere ale Europei noastre, riscurile sunt mari, actualitatea o demonstrează”, a spus Macron, făcând aluzie la tensiunile cu Rusia.

Întâlnirea de marți cu președintele francez este cel mai important sprijin diplomatic pe care l-a primit Svetlana Tikhanovskaia de la alegerile prezidențiale disputate.

Ea s-a întâlnit deja cu miniștrii de externe ai statelor membre UE și cu liderii Poloniei și Lituaniei, două state vecine ale Belarusului.

Novice în politică, doamna Tihanovskaia, al cărei soț rămâne în închisoare în Belarus, acuzat că a încercat să răstoarne guvernul, a declarat pentru AFP că a acceptat o invitație de a vorbi cu Comisia pentru afaceri externe a parlamentului francez.

Potrivit acesteia, criza din Belarus ar trebui rezolvată „cât mai curând posibil” și un nou scrutin liber și echitabil trebuie organizat înainte de sfârșitul anului.

Macron „susține ideea medierii, pentru că înțelege că țările puternice trebuie să fie implicate pentru a începe negocierile cu Lukașenko. El este gata să-și aducă  ajutorul”, a spus Tihanovskaia.

„Cred că va vorbi despre Belarus cu partea rusă și va face tot posibilul pentru a implica Rusia în aceste negocieri”, a adăugat ea.

Potrivit lui Emmanuel Macron, Vladimir Putin, principalul aliat al lui Lukașenko, este în favoarea medierii OSCE.

Cu toate acestea, președintele rus a declarat marți că această fostă republică sovietică se află într-o „situație dificilă” și se confruntă cu „o presiune externă fără precedent”.

Șeful Kremlinului a declarat că Moscova este pregătită să stea alături de Minsk, descriind legăturile lor ca „atemporale și rezistente la intemperii”.

Putin s-a angajat să ofere Belarusului asistență în materie de securitate și a acordat un împrumut de 1,5 miliarde de dolari.