Se schimbă harta Europei. Anunțul care îl va înfuria pe Putin, în plin război: ”Rusia nu este vecinul pe care îl credeam”

Se schimbă harta Europei. Anunțul care îl va înfuria pe Putin, în plin război: ”Rusia nu este vecinul pe care îl credeam” Sursa: Dreamstime.com

NATO ar putea primi Finlanda și Suedia în alianța sa, deși autoritățile de la Moscova amenință că acest lucur ar necesita „reechilibrarea situației prin propriile măsuri”. Mai mult, aderarea nordicilor s-ar putea petrece în vara lui 2022. În iunie 2022, Finlanda este așteptată să depună cererea de aderare la NATO, urmând ca Suedia să facă același lucru, ulterior, conform The Times.

Decizia de a primi Suedia și Finlanda în NATO vine ca o consecință directă a deciziei Rusiei de a invada Ucraina, iar măsura este sprijinită de SUA, ce dorește extinderea Alianței la 32 de membri.

SUA sprijină aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Demnitari din SUA declară că intrarea în Alianța Nord-Atlantică a celor două state din Europa „a fost un subiect de conversație în mai multe sesiuni” ale miniștrilor de Externe ai Alianței, reuniți săptâmâna trecută, întâlnire la care au participat și reprezentanți ai statelor Finlanda și Suedia.

În iunie 2022, Finlanda este așteptată să depună cererea de aderare la NATO, urmând ca Suedia să facă același lucru, ulterior.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rusia nu este vecinul pe care îl credeam”, a transmis Sanna Marin, premierul Finlandei, astfel că țara sa a hotărât să reconsidere poziția cu privire la NATO.

Suedia revizuiește politica de securitate

Mai mult, Suedia pregătește revizuiri în ce privește politica sa de securitate, iar aceste măsuri se așteaptă a fi finalizate până la sfârșitul lunii mai 2022.

„Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO”, transmitea, în urmă cu două săptămâni, premierul Suediei, Magdalena Andersson.

Dat fiind faptul că Finlanda are o graniță comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, fiind ţara din UE cu cea mai lungă graniță cu ţara agresoare din conflictul cu Ucraina, aderarea la NATO ar putea reprezenta o puternică lovitură recunoscutului inamic din Est.

Rusia anunță că va trebui să reechilibreze situația

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Rusiei, declara joi că dacă Suedia și Finlanda vor să adere la NATO și fac demersuri în acest sens, atunci țara sa va trebui să „reechilibreze situația” prin mijloace proprii.

„Va trebui să ne facem flancul vestic mai sofisticat în ceea ce privește asigurarea securității noastre”, spune Peskov, conform Sky News.

Totuși, oficialii de la Moscova nu cataloghează aderarea acestor state la NATO drept aducând o amenințare de natură existențială la adresa Rusiei, astfel că utilizarea armelor nucleare nu ar fi justificată de o astfel de decizie de politică externă, conform Mediafax.

Președintele Finlandei nu crede că este nevoie de un referendum privind aderarea la NATO

Șeful statului finlandez, Sauli Niinisto, a spus că nu este nevoie de organizarea unui referendum pe tema aderării țării sale la Alianța Nord-Atlantică. Acesta crede că majoritatea populației este de acord cu decizia oficială. Niinisto a ieşit cu aceste declaraţii într-un interviu acordat postului public de radio Yle, citat de Agerpres.

NATO trebuie să știe că există sprijin popular, îl avem deja, după părerea mea”, a spus președintele finlandez într-un interviu acordat în limba suedeză.

Niinisto a subliniat că este important pentru Finlanda să se coordoneze cu Suedia în această chestiune şi ca cele două ţări să ajungă la aceeaşi concluzie. El a discutat deja subiectul în mai multe rânduri cu prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson. Urmează şi alte discuţii pe această temă, a spus el.

Până recent, Niinisto nu a adoptat o atitudine clară cu privire la chestiunea aderării Finlandei la NATO. Potrivit unor sondaje de opinie recente, 62% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO. O dezbatere pe aceeaşi temă are loc şi în Suedia.