Se schimbă buletinele. Revine legea aplicată înainte de 1990

Se schimbă buletinele. Revine legea aplicată înainte de 1990Buletin. Sursa foto: arhiva EVZ

Buletinele românilor vor trece prin mai multe schimbări în perioada următoare. Noi informații vor apărea pe actul de identitate, care vor putea, în unele cazuri, să salveze viața titularului. Revine o lege care se aplica înainte de 1990.

Buletinele românilor vor suferi mai multe schimbări. În prezent, pe actele de identitate sunt trecute numeroase informații, printre care nume, sex, CNP și domiciliu. În trecut, pe buletine era trecută și grupa sanguină, informație care va reveni pe actele de identitate. Vor fi trecute mai multe detalii din spectrul medical, cum ar fi și factorul Rh. Toate aceste modificări sunt prevăzute într-un proiect de lege care a primit raport favorabil din partea comisiilor. El urmează să ajungă la Senat, primul vot din Parlament.

OUG 97/2005 prevede ca buletinele să aibă următoarele înscrisuri:

  • numele și prenumele titularului;
  • sexul;
  • cetățenia titularului;
  • data nașterii titularului;
  • semnătura olografă a titularului;
  • imaginea facială a titularului;
  • CNP-ul;
  • adresa de domiciliu a titularului.

În România se emit și cărți electronice. Acestea conțin, pe lângă datele menționate mai sus, următoarele:

  • datele din formatul tipărit;
  • prenumele părinților titularului;
  • locul nașterii titularului;
  • certificate pentru autentificare sau semnătură electronică și, după caz, certificate pentru semnătură electronică calificată;
  • datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Sute de mii de români sunt vizaţi! Ce se întâmplă cu cei care au cărţi de identitate expirate. Zilele sunt numărate

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Se schimbă buletinele. Cum vor arăta noile cărți de identitate

Proiectul normativ care urmează să fie supus la vor în Senat propune ca, pe lângă informațiile menționate mai sus, pe cartea de identitate să fie trecute și informații din spectrul medical. Pe buletine va fi trecută grupa sanguină și factorul Rh.

Înainte de 1990, cărțile de identitatea conțineau grupa sanguină. S-a renunțat la aceasta când buletinele au fost schimbate, pe motiv că există laboratoare moderne, care pot determina rapid grupa sanguină. Medicii spun că această informație trecută pe actul de identitate poate totuși salva multe vieți, indiferent cât de mult evoluează tehnologia.

Măsura este necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece „cunoașterea de către personalul medical a grupei sanguine și a factorului Rh este esențială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere, ci și în cazul bolnavilor cu diferite afecţiuni care se prezintă sau sunt aduși la unitățile de primiri urgenţe în stare de inconștienţă/ imposibilitate de colaborare sau chiar fără aparținători”.

Aceste informații care la prima vedere nu par atât de importante pot salva viața titularului. Momentan proiectul cu privire la modificarea cărților de identitate nu a fost adoptat, ci va fi supus la votul Parlamentului. Ulterior va fi promulgată de președintele Iohannis și apoi publicată în Monitorul Oficial. După ce va parcurge acești pași, proiectul de lege va intra în vigoare și se va începe schimbarea buletinelor.