Informații despre cărțile de identitate. Ce trebuie să știți despre aceste schimbări

Informații despre cărțile de identitate. Ce trebuie să știți despre aceste schimbări Buletin. Sursa foto: arhiva EVZ

Românii își pot schimba numele din buletin, iar procesul nu este unul complicat. Iată în ce condiții poți face această modificare și pașii pe care trebuie să îi urmezi. Cel mai important aspecte este motivul bine întemeiat pentru care se face schimbarea de nume.

Românii care doresc să facă modificări cu privire la identitate trebuie să fie conștienți că pentru un astfel de lucru trebuie un motiv bine întemeiat. Își pot schimba atât numele cât și prenumele, însă trebuie să urmeze o serie de pași bine stabiliți de autorități.

Pentru a schimba numele din buletin, trebuie să depui o serie de documente care să faciliteze întregul proces de modificare. Pașii pe care trebuie să îi urmeze românii care doresc să își schimbe numele sunt reglementați de Ordonanța de Urgență 41/2003 privind dobândirea și schimbarea numelor persoanelor fizice.

Cetățenii români care vor să facă modificări ale identității trebuie să depună o cerere la serviciul public comunitar de evidență a populației din localitatea în care își au domiciliul. Procesul în sine este unul simplu, asta dacă ai documente prin care să justifici motivul clar al schimbării de nume. Nu este acceptat ca motiv pentru modificare faptul că nu este mulțumit de numele sau prenumele său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea aflată în vigoare stabilește situațiile în care românii și pot schimba numele sau prenumele. Pot face această modificare persoanele a căror nume conțin cuvinte obscene sau expresii ridicole. Un alt motiv întemeiat este schimbarea numelui cu cel pe care îl utilizează în cadrul afacerii sale și care l-a ajutat să devină cunoscut. Românii își pot schimba numele și în cazul în care acesta nu coincide cu sexul său sau când persoanei i s-a aprobat schimbarea sexului prin hotărâre judecătorească, potrivit antena3.ro.

Procedura de eliberare a cărților de identitate electronice

Începând cu a doua jumătate a acestui an, românii vor putea să își elibereze cărțile de identitate electronice. Aceasta nu va fi obligatorie, pentru că mulți cetățeni încă sunt sceptici în ceea ce privește stocarea datelor. Documentele electronice vor fi implementate până la 3 august 2031.

„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a explicat şeful Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.

Documentele de care ai nevoie pentru a obține un buletin electronic:

  • Actul de identitate;
  • Certificatul de naștere, original;
  • Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original;
  • Certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original, certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate;
  • Extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original.

Cartea de identitate electronică se eliberează în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii. În situații deosebite, termenul poate fi prelungit cu maxim 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.