Se poate îmbunătăți miopia odată cu vârsta? Ce spun oftalmologii

Se poate îmbunătăți miopia odată cu vârsta? Ce spun oftalmologii sursa: Arhiva EVZ

Examenele oftalmologice anuale vă pot ajuta să aflați cum stați cu sănătatea ochilor. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale ochilor este miopia. 

Miopia este un tip de eroare de refracție cunoscută mai frecvent sub numele de miopie. Miopia apare atunci când corneea este prea curbată, ceea ce face ca lumina să se concentreze în fața retinei, în loc să fie direct pe aceasta. În cazul copiilor miopia crește odată cu vârsta.

Potrivit oftalmologilor, fetele au nevoie de control la oftalmolog la fiecare 6 luni, până la 14 ani, iar băieții până la 18 ani. Abia după vârsta majoratului pot fi rezolvate problemele de vedere.

Înainte de a fi diagnosticat, este posibil să observați o serie de simptome:

-Dureri de cap -Mijind ochii pentru a vedea limpede -Oboseala ochilor -Vedere încețoșată la distanță -Dificultate de a vedea noaptea

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă copilul dumneavoastră are miopie, puteți observa că:

-Întâmpină dificultăți de concentrare -Clipeşte sau frecă des ochii -Stă aproape de obiecte pentru a le vedea.

Se poate îmbunătăți miopia odată cu vârsta?

„Miopia este un efect progresiv, trebuie urmărit de la vârstele școlare, să vedem dacă acel defect pe care le-am corectat cu ochelari crește”, spun oftalmologii.

După ce se termină creșterea și dioptriile sunt stabile de 2-3 ani, e posibil să nu mai purtați niciodată ochelari ori lentile de contact - prin chirurgia refractivă, cu laser. Cel mai folosit tip de operație se adresează părții din față a ochiului, numită cornee.

„Tehnică LASIK e cea mai cunoscută în întreagă lume. S-au făcut milioane de intervenții. E cea mai folosită. Are 2 părți, se face un căpăcel de 100 de microni intra-microscopic care se face cu FemtoLaser. Acesta parte a operației durează 5-6 minute pentru ambii ochii. Apoi e trecut sub acest laser pentru partea de șlefuire a corneei, șlefuiește miopia”, mai  spun experții.

În felul acesta scăpați de ochelari, ori de lentilele de contact

„Dar ce facem cu miopii de minus 15, minus 17 chiar la tineri? Laserul subțiază corneea, nu putem să-l folosim. Înseamnă să subțiem prea mult. În cazurile în care nu putem aplica laser, se pun lentile intraoculare, peste lentila ochiului, peste cristalin, cu efect de lupă negativă. Sunt lentile speciale. În lume sunt două tipuri de lentile”, spun experții, potrivit drbishop.com.