Se oferă un salariu de 5.000 de lei lunar, dar angajatorul nu găsește oameni. Ce presupune această meserie

Se oferă un salariu de 5.000 de lei lunar, dar angajatorul nu găsește oameni. Ce presupune această meserie Sursă: Elena Crk | Dreamstime.com

În localitatea Colibași din județul Giurgiu este nevoie de un tractorist, dat nimeni nu se înghesuie că ocupe acest post. Și asta chiar dacă salariul lunar este peste media din România.

Într-un sat din România, primarul caută să angajeze un tractorist, dar nu găsește. Și asta în ciuda salariului atractiv pentru țara noastră, adică 5.000 de lei (aproximativ 1.000 de euro). Localitatea respectivă nu are un birt și niciun locuitor care trăiește din ajutoare sociale. Este vorba despre Colibași, din județul Giurgiu.

Afacerea care merge excelent în localitatea Colibași

Se caută forță de muncă în această localitate, dar cum românii nu s-au înghesuit, au fost aduși muncitori din India și Sri Lanka. Satul este plin de solarii. Toate familiile din sat produc legume: roșii, castraveți, ardei, vinete, varza, salată, mărar, pătrunjel și leuștean, conform Antena 3.

„Avem capacitatea să și exportam, dar există o problema. Consumatorul final ar trebui sa consume, în primul rând, produse românești pentru a asigura astfel și o siguranță a zilei de mâine pentru fermieri”, a spus Irinel Crăciun, inginer agronom din Colibaşi, pentru sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, deși se caută un tractorist, pentru un salariu de 5.000 de lei, în această localitate postul este vacant .Salariul pe care l-ar primi un tractorist este mult mai mare față de cel acordat unui absolvent al Facultății de Medicină. În primul an de rezidențiat, salariul net este de 3334 lei, respectiv 674 de euro. Suma crește anual, ajungând la 4.600 de lei în anul terminal, adică mai puțin de 1.000 de euro.

Forța de muncă externă este din ce în ce mai căutată și în România, dat fiind că piața muncii are nevoie de oameni calificați și necalificați care să desfășoare cu eficiență sarcini de lucru în diverse domenii.

Nimeni nu se înghesuie la acest loc de muncă de 5.000 de lei lunar

În România, muncitorii din Asia au devenit obișnuință, iar agențiile de recrutare vorbesc despre un proces amplu al angajării, cu numeroase acte și formalități care trebuie încheiate. Cu toate acestea, angajatorii români își manifestă în continuare dorința de a angaja personal asiatic, date fiind avantajele multiple de care pot beneficia în afacerea lor.

Angajarea unui muncitor asiatic implică obținerea avizului de angajare de către acesta, însă pe lângă acesta este nevoie și de îndeplinirea unor condiții diverse. Dintre acestea, este important a fi menționat faptul că un cetățean asiatic nu poate fi angajat pe un anume post decât dacă acesta a rămas neocupat de un cetățean român sau european, dacă a beneficiat de pregătire profesională corespunzătoare postului pentru care candidează, dacă este apt din punct de vedere medical să desfășoare activitatea profesională, dacă nu prezintă antecedente penale și dacă nu a fost sancționat pentru muncă nedeclarată sau angajare ilegală în ultimii trei ani.