Cum ar fi folosit România, delfini, pentru scopuri militare. Dezvăluirile unui specialist
- Simona Suciu
- 30 aprilie 2022, 09:00
Dresarea delfinilor pentru anumite misiuni militare, printre care și plasarea de bombe a început încă din anii 60. În România s-a gândit amplasarea unor cuști pentru delfini într-o lagună din portul Mangalia.
După ce Rusia a anunțat că folosește delfini antrenați în scopuri militare, o poveste similară iese la iveală și în România. Capacitățile delfinilor de la localiza orice intrus au fost testate încă din anii 60. Și la noi în țară s-a avut în vedere dresarea acestor animale pentru a fi folosite în anumite misiuni.
„De prin anii '60 de când au început şi delfinariile, fiindcă primele cercetări militare au dus la nişte concluzii privind inteligența acestor animale şi folosirea lor în delfinarii.
Nu degeaba cel mai puternic delfinariu din Europa este în Ucraina şi de asemenea în SUA, în golful Californiei, acolo unde s-au făcut cercetări militare şi s-au folosit delfinii cu scop defensiv şi ofensiv, tot acolo s-a dezvoltat un mare delfinariu. Deci din aceste cercetări au plecat, să spunem aşa, activitatea civilă educatională de lucru cu delfinii.
Aceste animale sunt folosite fie pentru a descoperi scafandri sau vehicule teleghidate, echipamentul dornelor subacvatice care vin şi pot plasa explozibil, aşa cum pot să fie folosiți ca un sonar“, a declarat Adrian Bîlbă, doctor științe medicale veterinare în emisiunea Exces de putere de la Antena 3.
Abilități precise de localizare
Potrivit specialistului, în portul Mangalia s-ar fi gândit plasarea unor cuști pentru delfini, pentru ca aceștia să fie antrenați în scop ofensiv. „În apă sunetele se transmit de cinci ori mai repede decât în aer şi din acest motiv sunetele pot fi folosite la frecvențe foarte înalte şi destul de exacte vizavi de localizare.
Aceste animale sunt capabile de a localiza orice intrus de orice natură umană sau metalică, respectiv submarin sau vehicul.
Toate acestea generează asupra acestor delfini reacţii de stres, agitaţie şi uneori, dacă sunt dresați special, reacţii specifice de localizare.
Un delfin poate să vadă un ceas pe fundul apei la jumătate de metru în nisip de la distanță foarte mare. Un ceas îngropat în nisip pe care un sonar nu-l găsește aşa de ușor.
În portul militar Mangalia este o lagună ce intră pe uscat. În acel port s-a gândit plasarea unor cuști cu astfel de delfini şi eventual acești delfini să fie antrenați şi pentru scopuri ofensive punători de mină", a mai spus Adrian Bîlbă.
Folosiți de Rusia
Moscova a desfășurat delfini militari dresați la baza sa navală din Marea Neagră – posibil pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic – potrivit unei noi analize a imaginilor din satelit. Institutul Naval al SUA (USNI) a analizat imaginile din satelit ale bazei navale din portul Sevastopol și a concluzionat că două adăposturi pentru delfini au fost mutate la bază în februarie, la începutul invaziei Moscovei în Ucraina.
Rusia are o istorie de antrenament al delfinilor în scopuri militare, folosind mamiferul acvatic pentru a recupera obiecte sau pentru a descuraja scafandrii inamici. Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în extremitatea sudică a Crimeei, pe care Moscova a cucerit-o în anul 2014. Potrivit analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși se află în afara razei de acțiune a rachetelor, sunt potențial vulnerabile la atacuri submarine.
Ucraina a antrenat, de asemenea, delfini la un acvariu de lângă Sevastopol, în cadrul unui program născut dintr-un plan din epoca sovietică care a căzut în neglijență în anii 1990.
În timpul Războiului Rece, atât SUA, cât și Uniunea Sovietică au dezvoltat utilizarea delfinilor, ale căror capacități de ecolocație le pot permite să detecteze obiecte subacvatice, cum ar fi minele. SUA a cheltuit cel puțin 28 de milioane de dolari pentru a-și întreține propriile trupe de delfini și lei de mare – care pot fi, de asemenea, dresați – pentru a ajuta, eventual, în conflicte.