Război în Ucraina. Moscova „recomandă” să nu-i fie testată „răbdarea”. Conflictul va dura ani de zile. 3 rachete rusești, interceptate deasupra Odesei. FOTO/UPDATE

Război în Ucraina. Moscova „recomandă” să nu-i fie testată „răbdarea”. Conflictul va dura ani de zile. 3 rachete rusești, interceptate deasupra Odesei. FOTO/UPDATE Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Războiul din Ucraina continuă. Imaginile din satelit arată că Rusia desfășoară delfini dresați să detecteze atacurile subacvatice la baza navală din Marea Neagră. Două adăposturi pentru delfini au fost mutate în baza portuară din Sevastopol, arată o analiză a Institutului Naval al SUA. Între timp, șeful NATO a anunțat că alianța este pregătită să sprijine Ucraina și în anii ce urmează, iar Moscova a avertizat asupra unui „răspuns dur” la orice atac pe teritoriul rusesc. Procurorul general de la Kiev a declarat că a identificat zece soldați ruși suspectați de crimele de la Bucha. Iată ultimele actualizări despre războiul din Ucraina!

UPDATE 14: Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un proiect de lege care îi va da președintelui Joe Biden o autoritate mai extinsă pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva incursiunii rusești în țara lor.

Legea privind închirierea de terenuri pentru apărarea democrației ucrainene, care a fost adoptată de Cameră cu o largă majoritate bipartizană - îi permite președintelui să încheie acorduri de împrumut cu Ucraina pentru a-i furniza acesteia articole de apărare în vederea protejării populației civile.

Votul final a fost de 417-10, cele zece voturi împotrivă venind din partea unor reprezentanți republicani.

Ne puteți urmări și pe Google News

În linii mari, proiectul de lege derogă de la anumite cerințe care se aplică de obicei acordurilor de împrumut pentru echipamente defensive și arme, cu condiția ca acele „articole să fie destinate guvernului Ucrainei sau guvernelor altor țări din Europa de Est afectate de invazia Rusiei în Ucraina”.

De asemenea, se renunță la interdicția ca împrumutul sau leasingul să nu se poată prelungi mai mult de cinci ani.

Proiectul de lege a trecut de Senat cu unanimitate de voturi la începutul lunii aprilie și se îndreaptă acum spre biroul președintelui pentru a fi semnat.

UPDATE 13: 3 rachete rusești au fost interceptate deasupra regiunii Odesa.

Guvernatorul Maksym Marchenko a declarat că sistemele de apărare aeriană au interceptat rachetele și „au spațiul aerian sub control”. Două serii de explozii ar fi fost auzite în Odesa în seara zilei de 28 aprilie.

UPDATE 12: Rușii îi obligă pe profesorii de școală să treacă la programa școlară rusă.

Iuriy Sobolevskyi, adjunctul șefului Consiliului Regional Kherson, a declarat că directorilor de școli din Henichesk, regiunea Herson, li s-a spus că profesorii trebuie să schimbe programa școlară și să o adapteze celei din Rusia sau riscă să fie concediați.

UPDATE 11: Secretarul general al ONU a spus că Națiunile Unite nu vor renunța și că vrea pace în Ucraina, „în conformitate cu Carta ONU”. Antonio Guterres a precizat că „Ucraina are nevoie și merită angajamentul și sprijinul nostru total”.

Rusia a continuat să avertizeze Occidentul că provoacă un război prin procură, furnizând Ucrainei echipamente militare. Întrebat despre un potențial al treilea război mondial, Guterres a spus că „un război nuclear este de neconceput”.

„Trebuie să facem tot ce este posibil pentru a-l face imposibil”, a subliniat secretarul general al ONU.

UPDATE 10: Explozii puternice în Kiev, la o zi după ce Rusia a amenințat că va ataca. Un nor de fum înecăcios a acoperit tot orașul. VIDEO

UPDATE 9: Statele Unite au văzut indicii că unele forțe ruse părăsesc Mariupol și se îndreaptă spre nord-vest, chiar dacă luptele pentru orașul-port ucrainean continuă, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.

Potrivit Reuters, oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că, pe lângă instruirea forțelor ucrainene în domeniul obuzierelor, în afara Ucrainei se desfășoară instruirea pentru un sistem radar mobil și pentru transportorul blindat de trupe M113.

Oficialul nu a oferit detalii despre locul unde are loc această instruire.

UPDATE 8: Rezervele internaționale ale Rusiei au scăzut cu 4 miliarde de dolari în cursul săptămânii, ajungând la 607,1 miliarde de dolari - Banca Centrală a Federației Ruse

UPDATE 7: Media rusă relatează că un sistem de apărare aeriană a fost declanșat deasupra orașului Belgorod din Rusia.

UPDATE 6: Un cetățean britanic a fost ucis în Ucraina și un al doilea este dat dispărut, a anunțat Ministerul de Externe, fără a preciza dacă aceștia luptau împotriva rușilor în regiune.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat: „Putem confirma că un cetățean britanic a fost ucis în Ucraina și îi sprijinim familia”.

În ceea ce privește persoana dispărută, acesta au adăugat: „Suntem la curent cu un cetățean britanic care este dispărut în Ucraina și îi sprijinim familia. Căutăm urgent informații suplimentare”.

UPDATE 5: Cadavrele a 1.150 de civili au fost recuperate în regiunea ucraineană Kiev de la începutul invaziei Rusiei, a transmis șeful poliției regionale din Kiev, Andriy Nebyton.

„Ca urmare a operațiunii de curățare și a activității grupurilor de detectivi din regiunea Kiev, am găsit și examinat 1.150 de cadavre ale unor cetățeni civili care au fost uciși și le-am predat medicilor legiști”, a declarat Nebyton, subliniind că „aceștia au fost civili, nu militari, care nu au avut nicio implicare cu Apărarea Teritorială sau alte entități militare”.

Majoritatea victimelor sunt din regiunea Bucha, iar Bucha conduce în ceea ce privește numărul de cadavre pe care le-au găsit, a spus Nebyton, adăugând că „50-70% au murit din cauza rănilor provocate de arme de foc, împușcate cu puști automate”.

UPDATE 4: Lovitura aeriană a Rusiei asupra satului New York din regiunea Donețk a ucis 3 persoane. Alți trei civili au fost răniți, potrivit guvernatorului Pavlo Kyrylenko.

Rachetele rusești au lovit o uzină industrială și zone rezidențiale, avariind cel puțin nouă case particulare, a raportat Kyrylenko.

UPDATE 3: Oficial local: Rusia fură peste 2.000 de opere de artă din muzeele din Mariupol.

Potrivit lui Petro Andriushchenko, consilier al primarului din Mariupol, printre operele de artă furate se numără picturi ale lui Ivan Aivazovsky și ale lui Arkhip Kuindzhi, originar din Mariupol, icoane vechi și medalii.

UPDATE 2: Mykhaylo Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, a transmis că Ucraina se va apăra împotriva agresiunii militare a Rusiei în orice mod, inclusiv prin lovituri asupra depozitelor și bazelor militare.

UPDATE 1: Noaptea trecută, trupele ruse au lansat masiv bombe aeriene de mai multe tone și au tras cu artileria asupra unui spital militar de campanie situat la uzina Azovstal din Mariupol, unde sunt ținuți răniții.

Apărătorii de la Mariupol au susținut că „un atac aerian rusesc a lovit spitalul militar de campanie de la uzina Azovstal, ucigând soldați”. Potrivit luptătorilor, peste noapte Rusia a atacat spitalul unde erau tratați soldații ucraineni și apoi l-a bombardat cu artilerie navală.

Știre inițială: Războiul declanșat de Rusia în Ucraina nu pare să se sfârșească curând. Moscova a desfășurat delfini militari dresați la baza sa navală din Marea Neagră - posibil pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic - potrivit unei noi analize a imaginilor din satelit. Institutul Naval al SUA (USNI) a analizat imaginile din satelit ale bazei navale din portul Sevastopol și a concluzionat că două adăposturi pentru delfini au fost mutate la bază în februarie, la începutul invaziei Moscovei în Ucraina.

Sursă: Twitter

Rusia are o istorie de antrenament al delfinilor în scopuri militare, folosind mamiferul acvatic pentru a recupera obiecte sau pentru a descuraja scafandrii inamici. Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în extremitatea sudică a Crimeei, pe care Moscova a cucerit-o în anul 2014. Potrivit analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși se află în afara razei de acțiune a rachetelor, sunt potențial vulnerabile la atacuri submarine.

Ucraina a antrenat, de asemenea, delfini la un acvariu de lângă Sevastopol, în cadrul unui program născut dintr-un plan din epoca sovietică care a căzut în neglijență în anii 1990.

În timpul Războiului Rece, atât SUA, cât și Uniunea Sovietică au dezvoltat utilizarea delfinilor, ale căror capacități de ecolocație le pot permite să detecteze obiecte subacvatice, cum ar fi minele. SUA a cheltuit cel puțin 28 de milioane de dolari pentru a-și întreține propriile trupe de delfini și lei de mare - care pot fi, de asemenea, dresați - pentru a ajuta, eventual, în conflicte.

Cum folosește Rusia delfinii antrenați în război

Programul de la Sevastopol a fost„ resuscitat” în 2012 de marina ucraineană, dar mamiferele au căzut în mâinile Rusiei după invazia din 2014 a Crimeei. Ucraina a cerut fără succes returnarea animalelor, iar RIA Novosti a relatat că Moscova plănuia să extindă programul.

„Specialiștii noștri au dezvoltat noi dispozitive care convertesc detectarea de către delfini a țintelor prin sonar subacvatic într-un semnal către monitorul operatorului. Marina ucraineană nu avea fonduri pentru un astfel de program, iar unele proiecte au trebuit să fie puse la naftalină”, a declarat o sursă pentru agenția rusă de știri.

Doi ani mai târziu, marina rusă a anunțat că intenționează să cumpere încă cinci delfini, lansând un proces de licitație pentru un contract de 1,75 milioane de ruble - aproximativ 21.000 de dolari - pentru livrarea delfinilor la baza din Sevastopol până la sfârșitul verii. Nu este clar dacă delfinii despre care se crede că se află astăzi în Sevastopol sunt aceiași care au ieșit în urma acestui contract.

Imaginile din satelit din 2018 au arătat că Rusia a folosit delfini și la baza sa navală din Tartus, Siria, în timpul războiului din Siria.

Delfinii nu sunt singurele creaturi oceanice pe care armata rusă le-ar fi antrenat. O balenă beluga observată în largul coastelor Norvegiei în 2019 se crede că a fost antrenată de marina rusă. Pescarii au raportat că o balenă beluga purtând hamuri ciudate, care ar fi putut ține camere de luat vederi, le hărțuia bărcile, trăgând de curele și frânghii de pe partea laterală a bărcilor.

Conflictul militar poate dura ani de zile

În altă ordine de idei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, joi, că alianța militară este pregătită să sprijine Ucraina și în anii următori în războiul împotriva Rusiei. Aflat la un summit al tinerilor de la Bruxelles, Stoltenberg a declarat că „trebuie să fim pregătiți pe termen lung”.

El a adăugat că „există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească și să dureze luni și ani de zile”.

Țările NATO - alături de alte state care nu fac parte din alianță - s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre modul în care pot sprijini apărarea și securitatea Ucrainei.

Șeful NATO a declarat că aliații Ucrainei se pregătesc să îi furnizeze acesteia arme la standarde NATO. Mai multe țări au trimis asistență militară și ajutor financiar Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie.

Moscova își pierde răbdarea

Între timp, Rusia a avertizat că va răspunde cu duritate la loviturile forțelor armate ucrainene pe teritoriul rus. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat în timpul unei conferințe de presă:

„O astfel de activitate criminală a Forțelor Armate ale Ucrainei împotriva teritoriului rus nu poate rămâne fără răspuns. Aș dori ca Kievul și capitalele occidentale să ia în serios declarațiile Ministerului Apărării din țara noastră, potrivit cărora o nouă provocare a Ucrainei de a lovi obiective rusești va duce în mod necesar la un răspuns dur din partea Rusiei.

Nu recomandăm să ne (fie - n.r.) testată în continuare răbdarea. Rusia este hotărâtă să atingă obiectivele stabilite în cadrul operațiunii militare speciale”.

10 soldați ruși suspectați de crimele de la Bucha

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a anunțat, joi, că au fost identificați mai mulți soldați ruși care ar fi fost implicați în încălcări ale drepturilor omului în orașul Bucha. Într-o postare publicată online, Venediktova a declarat că au fost identificați 10 soldați care au fost „implicați în torturarea civililor pașnici” în timpul ocupării orașului.

Soldații erau de diferite grade, a spus ea, numind patru soldați, patru caporali și doi sergenți. Aceștia făceau parte din Brigada 64 de pușcași motorizați separați, a adăugat ea.

La începutul acestei luni, Brigada 64 a primit un titlu onorific din partea președintelui rus Vladimir Putin, care a lăudat „marele lor eroism și curaj” și a acordat unității titlul de „Gărzi” pentru „protejarea suveranității Rusiei”.

„Această înaltă distincție vă recunoaște meritele deosebite, marele eroism și curajul în apărarea Patriei, precum și în protejarea suveranității și intereselor naționale ale Rusiei”, se arată în declarația lui Putin.

Într-un „timp foarte scurt, ancheta a stabilit că, în timpul ocupației de la Bucha, au luat ostatici civili neînarmați, nu le-au oferit mâncare și apă, i-au ținut în genunchi cu mâinile legate și ochii acoperiți cu bandă adezivă, au fost batjocoriți și bătuți. Au folosit pumnii și cizmele [armelor lor]. Au smuls cu bătaia de la oameni informații despre locația forțelor armate [ucrainene] și a forțelor de apărare, iar unii au fost torturați fără niciun motiv”, a declarat Venediktova.

„Militarii ruși au amenințat că vor ucide victimele și chiar au imitat execuția prizonierilor lor, trăgând în direcția lor”, a adăugat ea. „Rolul și participarea fiecăruia dintre ei la aceste crime a fost stabilit prin munca de investigație și de coordonare a procurorilor și a polițiștilor... În prezent, verificăm implicarea lor în crimele de la Bucha”, a conchis procurorul general.

Mariupol, expus riscului unei epidemii mortale

În ceea ce privește Mariupol, aproximativ 100.000 de civili încă se ascund în oraș. Aceștia se află în „pericol de moarte” din cauza condițiilor „insalubre” și „medievale” în care trăiesc, potrivit Consiliului local. Există riscul apariției unor boli precum holera și dizenteria din cauza lipsei unor instalații sanitare, se mai arată într-un comunicat emis de instituție.

„Epidemii puternice și mortale” ar putea să se instaleze în curând în regiune, pe măsură ce temperaturile cresc. Descompunerea a mii de cadavre sub dărâmături - și o penurie catastrofală de apă potabilă și de alimente - ar putea contribui la epidemie.

„Ocupanții sunt incapabili să asigure populației existente hrană, apă și medicamente - sau pur și simplu nu sunt interesați de acest lucru”, a declarat primarul orașului, Vadym Boychenko, care a cerut evacuarea imediată și completă a Mariupolului.

„Ei blochează toate încercările de evacuare și, fără asta, oamenii vor muri”, a subliniat edilul ucrainean.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se află joi la Kiev, unde vorbește cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pentru a discuta despre crearea unor coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din Mariupol.