Rusia „încearcă să provoace o criză globală" și „haos". Risc de extindere a conflictului în Transnistria

Rusia „încearcă să provoace o criză globală" și „haos". Risc de extindere a conflictului în Transnistria

Uniunea Europeană a acuzat Rusia de „șantaj" cu gaze după ce a închis robinetul de „aur albastru" către Polonia și Bulgaria. Între timp, Moscova susține că a distrus „o cantitate mare de arme" furnizate de occidentali ucrainenilor.

La rândul său, după ce s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin în capitala Rusiei cu o zi înainte, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a sosit în Ucraina, prima sa vizită în această țară de la începutul invaziei ruse din 24 februarie. El urma să călătorească joi în suburbiile Kievului, la Bucea, Irpin și Borodianka, teatre de abuzuri atribuite armatei ruse de către ucraineni, conform publicației Le Vif.

Rusia anunță că a folosit rachete Kalibr în Ucraina

Într-un moment în care Occidentul își intensifică eforturile de a înarma ucrainenii împotriva Rusiei, Ministerul rus al Apărării a susținut că „magazine cu o mare cantitate de arme și muniții străine, livrate forțelor ucrainene de către Statele Unite și țările europene, au fost distrus cu rachete Kalibr, trase din mare, în uzina de aluminiu din Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei.

Guvernatorul acestei regiuni, însă, a oferit o negare fermă: „Niciun depozit de muniții și arme nu a fost lovit în Zaporojie", a replicat el, insistând că fabrica afectată „nu mai este funcțională de șase ani".

Ne puteți urmări și pe Google News

Trupele ruse bombardează poduri și căi ferate pentru a încetini livrările de arme occidentale către Ucraina, a declarat, marți, un consilier al ministrului de Interne ucrainean, după distrugerea unui pod strategic care leagă această țară de România.

Aproximativ patruzeci de țări s-au întâlnit marți în Germania, în jurul Statelor Unite, pentru a coordona o accelerare a furnizării de echipamente militare pe care o cere Kievul.

Mai multe arme pentru Ucraina

Șefa diplomației britanice Liz Truss a cerut, miercuri seară, într-un discurs la Londra, o creștere a livrărilor de arme către Ucraina, subliniind că este momentul "curajului" împotriva Rusiei.

„Arme grele, tancuri, avioane - săpați în stocurile noastre, să creștem producția, trebuie să facem toate astea", a insistat ea – numindu-l pe Vladimir Putin „un operator necinstit şi disperat, care nu are niciun interes pentru tradițiile internaționale" – într-un discurs la reședința oficială a lordului-primar al orașului Londra.

Între timp, Vladimir Putin a avertizat din nou împotriva oricărei intervenții externe în conflictul din Ucraina, promițând un răspuns „rapid și fulger".

Forțele ruse, care și-au intensificat ofensiva în Donbas de două săptămâni, au anunțat miercuri că au efectuat atacuri aeriene asupra a 59 de ținte ucrainene. În același timp, armata ucraineană a recunoscut, lucru rar din partea ei, progresele rusești în est, în regiunea Harkov și în Donbas, un bazin minier controlat parțial de separatiștii pro-ruși din 2014.

Ucraina anunță săptămâni dificile

Kievul a recunoscut că rușii au luat localități care se întindeau de la nord la sud, sugerând că Moscova vrea să prindă ca într-o menghină o zonă mare aflată încă în mâinile ucrainenilor.

„Avem săptămâni extrem de dificile în continuare", a avertizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un comunicat emis miercuri.

Potrivit acestuia, armata rusă, „conștientă deja de înfrângerea sa strategică, va încerca să provoace cât mai multe suferințe" soldaților ucraineni pe care i-a îndemnat să „reziste".

În Harkov, ale cărui cartiere din nord și est se află la mai puțin de 5 km de linia frontului, cel puțin trei oameni au murit și 15 au fost răniți în urma bombardamentelor, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, adăugând: „Rușii își continuă tirurile de artilerie și mortiere împotriva zonelor rezidențiale ale orașului Harkov și regiunii sale".

Ajutor umanitar pentru victimele din Ucraina

În ciuda bombelor, trei tineri voluntari, Nazar, Alexii și Oleg, cu portbagajul plin până la refuz cu mâncare, muzică techno pe fundal, livrează zilnic ajutor umanitar în zonele acestui oraș vizate în mod regulat de rachetele rusești.

„Obiectivul nostru principal este să hrănim copiii și bătrânii, ei au cea mai mare nevoie", a declarat Nazar Tișcenko, în vârstă de 34 de ani, pentru AFP.

În vârful sudic al Donbasului, în orașul-port strategic asediat și devastat Mariupol, „inamicul bombardează și blochează puternic unitățile noastre din apropierea uzinei Azovstal", spunea în raportul său zilnic Ministerul Apărării ucrainean.

Comandantul Brigăzii 36 Marină din Mariupol, Serghei Volina, a făcut din nou apel la ajutor, spunând că are cu el 600 de soldați răniți și sute de civili.

„Mesajul meu de astăzi este: salvați garnizoana Mariupol, efectuați o operațiune de exfiltrare pentru noi. Oamenii vor muri aici (...) mor civili cu noi (...) orașul este aproape șters de pe suprafața Pământului", a implorat el într-un mesaj transmis pe Telegram.

UE denunță un „șantaj al gazelor” din partea Rusiei

În afara Ucrainei, grupul rus Gazprom a anunțat, miercuri, că a suspendat toate livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, asigurând că aceste două țări nu au plătit în ruble, așa cum a cerut Vladimir Putin încă din martie.

Denunțând un nou „șantaj al gazelor", președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că aceste două țări membre ale UE și NATO, foarte dependente de "aurul albastru" rusesc, vor fi aprovizionate acum "de vecinii lor din Uniunea Europeană".

„Acesta nu este șantaj", ci un răspuns la „acte neprietenoase", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, o aluzie la înghețarea rezervelor valutare ruse deținute în străinătate.

Miniștrii europeni responsabili de energie se vor întâlni luni, 2 mai, într-o „ședință extraordinară", a anunțat, miercuri seară, ministrul francez responsabil pentru Tranziția Ecologică, Barbara Pompili, subliniind totodată că „europenii rămân uniți și solidari".

Risc de extindere a conflictului în Transnistria

Aceste evenimente vin într-un moment în care multe cancelarii sunt îngrijorate de riscul extinderii conflictului, după o serie de explozii, atribuite de Kiev Moscovei, în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, în Moldova.

„Condamnăm ferm astfel de acțiuni. Autoritățile moldovenești vor avea grijă să prevină ca republica să fie atrasă într-un conflict", a declarat, marți, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îndemnând populația să se calmeze.

Miercuri, autoritățile din teritoriul separatist au declarat că un sat de graniță care găzduiește un important depozit de muniție al armatei ruse a fost atacat dinspre Ucraina.

Suspendarea tuturor taxelor pentru Ucraina

Pentru a ajuta Ucraina, Comisia Europeană a propus, miercuri, suspendarea tuturor taxelor vamale pentru produsele importate de această țară în UE timp de un an. Propunerea trebuie încă aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de state membre. Regatul Unit a anunțat, luni, că a luat o astfel de măsură.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat propunerea, adăugând că Rusia „încearcă să provoace o criză mondială" și „haos" pe piața mondială a alimentelor.

Tot acesta a declarat, miercuri, pe Twitter că a vorbit cu omologul său indonezian, care l-a invitat la summitul G20, ce va avea loc în Bali în luna noiembrie, informează RADOR.