Se îngheaţă pensiile? Anunţul care vizează 5 milioane de oameni. Ministrul Finanţelor a spus clar
- Ionel Sclavone
- 22 aprilie 2022, 06:30
Pensiile și salariile lucrătorilor din sistemul bugetar nu vor fi înghețate în această perioadă de criză. De asemenea, nu se pune problema unor concedieri în rândul angajaților la stat, ca urmare a creșterii datoriei publice. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, susține că este nevoie de o prudență bugetar-fiscală până va fi depășită această perioadă.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a respins ideea înghețării salariilor sau a pensiilor, însă a precizat că va fi nevoie de o prudenţă fiscal-bugetară. Adrian Câciu a făcut o serie de comentarii referitoare la situația economică și la bugetul statului. El a precizat că în ciuda datoriei publice în creștere, guvernul nu ia în considerare alte măsuri care să afecteze populația sau angajații din sistemul de stat. Astfel nu poate fi vorba nici de înghețări de salarii sau de pensii și nici de eventuale concedieri.
„Ştiu că există o citire în litera legii, nu în spiritul legii. Legea responsabilităţii fiscal bugetare are în vedere şi situaţii în care, de exemplu, faci împrumuturi pentru investiţii. Deci, nu se aplică exact o îngheţare de drept dacă noi avem împrumuturi pentru investiţii, iar creşterea temporară a datoriei peste 50 la sută se datorează, de exemplu, punctului din PNRR”, a declarat Adrian Câciu.
România va avea cheltuieli foarte mari
Potrivit spuselor sale, în condițiile în Comisia Europeană recomandă o creștere a cheltuielilor de apărare sau a celor cu energia, nu se pune problema unei înghețări a salariilor.
„Şi nu în ultimul rând, după cum ştiţi chiar şi Comisia Europeană vizează creşterea cheltuielilor de apărare sau creşterea cheltuielor pe energie prin bonduri sau prin împrumuturi care se vor face strict pe investiţii în aceste sectoare. Deci nu punem în balanţă sau nu avem în vedere o astfel de chestiunea privind îngheţarea salariilor”, a explicat ministrul Finanţelor.
Reforma administrativă asumată prin PNRR
Ministrul a subliniat că este nevoie de o reformă administrativă care a fost asumată și prin PNRR. Această reformă va viza, inclusiv, o redimensionare pentru aparatul bugetar și o reformă administrativă.
„Evident, redimensionarea aparatului bugetar sau reforma administrativă este o chestiune care se este asumată şi prin PNNR şi ea se va face de către coordonatorii de reformă cu propunerile cu care vin, avem ţinte şi jaloane în acest context. Dar nu este cazul să discutăm de îngheţări de salarii la acest moment, de o prudenţă fiscal - bugetară, evident putem să discutăm”, a mai declarat Adrian Câciu.
România vrea înapoi banii pe vaccinuri
În acest context, ministrul Finanțelor Publice a precizat că intenționează să ajungă la o soluție pentru ca România să-și poată recupera sumele cheltuite pentru veccinurile împotriva Covid-19 nefolosite. El a precizat că vor fi discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pe acest subiect.
„Nu comentez, pentru că la mine vine, dacă este deschiderea de credite bugetare... Sper să vă comunice domnul ministru Rafila. Știu că există această dezbatere și pot să spun doar un punct de vedere personal - mi se pare incorect să plătești ceva ce nu folosești. Asta este o chestiune în care trebuie să se găsească o soluție. Cred că o să găsim împreună și cu Comisia Europeană o soluție. Eu atâta văd așa - plătești pe ceea ce ai, pe ceea ce consumi. Trebuie clarificate lucrurile, dar trebuie discutat probabil și cu Comisia Europeană”, a spus Adrian Câciu.