Revoluţie în sistemul de pensii! Planul uriaş al Guvernului. „Să nu mai avem pensionari la 40 de ani”

Revoluţie în sistemul de pensii! Planul uriaş al Guvernului. „Să nu mai avem pensionari la 40 de ani”Sursă: Elena Crk | Dreamstime.com

Sistemul de pensii speciale urmează să fie supus unor reformări semnificative, a sugerat ministrul Muncii, Marius Budăi. Oficialul social-democrat a reiterat că subiectul acesta a fost folosit în campaniile electorale în mod abuziv, fără ca populației să îi fie prezentate toate informațiile în legătură cu tipul de activitate desfășurat, riscurile acesteia și vârsta de pensionare.

Ministrul Muncii acuză utilizarea abuzivă a pensiilor speciale în campaniile electorale pentru obținerea de voturi din partea cetățenilor. Practic, în opinia social-democratului, reprezentanții politici care au apelat la astfel de forme de manipulare „au urcat pe sărăcia oamenilor”.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Întrebat care este motivul pentru care niciun guvern nu s-a atins de pensiile speciale, Marius Budăi a explicat că cetățenilor nu li s-a explicat, în primul rând, „că cei din apărare au o pensie și care este nivelul lor de pensie, că avem pensionari cu 1500 - 1700 de lei în sistemul de apărare și care sunt normele, pentru că suntem stat NATO”.

„Sunt exagerări care trebuie rezolvate. Trebuie să nu mai avem pensionari la 40 de ani, sunt de acord, toate astea se vor regăsi în noua reformă”, a declarat ministrul Marius Budăi.

Cu doar o zi înainte de declarațiile în cauză, oficialul social-democrat a spus că deși niciodată nu a fost abordat subiectul pensiilor speciale în mod profesional, se așteaptă soluții de la fiecare ministru în parte care să conducă, în final, la rezolvarea inechităților.

Marius Budăi vrea intervenția fiecărui ministru

Prioritatea șefului Ministerului Muncii este, în prezent, rezolvarea inechităților din sistemul de pensii, acestea implicând și pensiile speciale, în legătură cu care guvernanții au promis de-a lungul timpului că vor fi desființate. Deși acest lucru nu s-a întâmplat și, potrivit unor voci politice, nici nu se va întâmpla, Marius Budăi a cerut soluții de la fiecare ministru în parte.

„Eu, în calitate de ministru al Muncii, (…) aștept ceilalți miniștri să găsească soluții pentru reforma din domeniile lor. Să găsească soluții, să vină cu reforma la care o parte din ei erau la guvernare și a fost asumată în PNRR. Este o reformă asumată de stat. Eu fac partea mea de reformă, adică partea de pensii contributive. Fiecare ministru trebuie să vină cu partea lui de reformă”, a spus ministrul social-democrat.

Redirecționarea banilor din gaze către pensii

Revenind însă, în legătură cu propunerea USR potrivit căreia banii din extracția gazelor naturale din Marea Neagră ar trebui să fie direcționați către majorarea pensiilor în cadrul pilonului 2 de pensii, șeful Ministerului Muncii a spus că nu susține un astfel de demers.

„De ce să nu meargă la pilonul 1? De ce să nu creăm sustenabilitate pilonului 1? Nu e un lucru mai bun? Vom dezbate cu argumente și contra-argumente și vom lua decizia pe care coaliția o va considera oportună”, a spus Marius Budăi, într-o intervenție pentru Realitatea Plus.